Preuzimanje poslaničkih mandata prazni Dom naroda

Objavljeno prije 6 mjeseci

Bosni i Hercegovini trenutno, osim brojnih drugih, prijeti i blokada rada aktuelnog saziva Doma naroda Parlamenta BiH. Do toga može doći ako četiri delegata iz tog doma Bariša Čolak (HDZ BiH), Safet Softić (SDA), Halid Genjac (SDA) i Nebojša Radmanović (SNSD) prihvate mandate za poslanike u Predstavničkom domu BiH, koje su osvojili na izborima.

Zakon kaže da su delegatska i poslanička funkcija nespojive, a oni su, nakon potvrđivanja rezultata izbora, u roku od tri dana morali pismeno obavijestiti Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH o prihvatanju mandata. Na jučerašnjoj sjednici CIK-a rečeno je da oni to nisu učinili i da bi Komsiija morala proaktivno djelovati i sama pitati delegate hoće li postati poslanici.

Ukoliko četvorica delegata odluče preuzeti mandat u Predstavničkom domu, što je sasvim izvjesno, njihova delegatska mjesta ostat će upražnjena u Domu naroda. To bi moglo dovesti do novih problema u funkcioniranju vlasti u BiH, jer Domu naroda mandat traje do izbora novih delegata, a što može potrajati i mjesecima.

Također, Softić i Čolak su članovi tročlanog Kolegija Doma naroda, što znači da se sjednica tog doma ne bi mogla ni sazvati.