Prevent u Visokom od potrebnih 400 radnika našao samo dva

Objavljeno prije 1 godina
Foto: Ilustracija

Iako u Prevent grupaciji sistematično pristupaju izazovima obezbjeđenja radne snage, suočavaju se s ogromnim teškoćama pa su tako u Visokom od potrebnih 400 radnika za proizvodnju za Ford Focus uspjeli angažovati samo dva.

Pitanju ljudskih resursa pristupa se kroz dva projekta

“Jedan je iznikao iz Prevent School Automotive koja je prerasla u Takt akademiju kojom prikupljamo adekvatne kadrove iz tzv. VSS i srednjoškolskog segmenta, ali smo učestvovali i u projektima prekvalifikacije u Goraždu, Srebrenici, Travniku, i u zadnje vrijeme u Ključu. To su projekti koji su sistematski organizovani preko Grupacije kao nosioca projekta i nekih organizacija za podršku poput Švicarske ambasade, USAID-a, UNDP-a itd. Takođe, bili su uključeni i zavodi za zapošljavanje u različitim sredinama. U svakom od primjera imamo i različite konkretne brojeve. U Visokom od 4.000 evidentiranih na Zavodu, kolegice iz našeg HR-a su pozivale 1.200 nezaposlenih, od kojih se samo stotinjak javilo na telefonski poziv, 40 je prošlo kroz obuku a samo njih dvoje je potpisalo ugovor o radu. Nama nedostaje još 398 radnika! Nismo se na tome zaustavili. Mi smo u Visokom, Brezi, Ilijašu, Kaknju, te u Zavidovićima i drugim općinama u okolini obišli srednje škole, razgovarali sa direktorima kako bi učenike završnih razreda (bilo je to u maju ove godine) mogli zaposliti kod nas”, kazao je na nedavno održanom II Poslovnom forumu Privredne komore FBiH u sklopu panela posvećenog usklađivanju obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada i sprečavanja odliva kadrova Kenan Nalbantić, član Uprave Prevent BH.

Dodao je da je kompanija otišla toliko daleko da je za potrebe pokretanja proizvodnje u Travniku i Bugojnu organizovala sastanak sa sekretarima mjesnih zajednica koji su onda išli od kuće do kuće i animirali potencijalne radnike.