Priča o Zeničaninu Dini: Do uživanja u poslu je dug put

Objavljeno prije 10 mjeseci

Dino Brljevac je 27-godišnji Zeničanin kojem je posao zabavljati najmlađe Zeničane. On je Duško Dugouško, Minion, Paja Patak i sve što je potrebno da bi na lica najmlađih sugrađana izmamio osmijeh.

U nastavku serijala uspješnih Zeničana predstavljamo vam Dinu Brljevca, Zeničanina koji voli svoj posao i sa velikom ljubavlju svoje vrijeme poklanja onima s kojima radi.

Osnovnu i srednju školu je završio u Zenici, a s obzirom na to da je dugo godina bio član Dječje, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, više puta je pokušao upisati Akademiju scenskih umjetnosti, ali bezuspješno. Nakon toga upisuje Filozofski fakultet u Zenici, gdje je 2016. godine diplomirao na Odsjeku za razrednu nastavu.

“Po zvanju sam učitelj, ali put me odveo u drugu sferu zanimanja, te od decembra 2016. godine radim kao event menager u Multiplexu Ekran Zenica i Tropik Event Tima. Nakon ‘penzionisanja’ na DOL sceni BNP-a, kroz studiranje sam imao priliku da radim u Tropik Event Teamu kao animator na raznim događajima za djecu širom BiH, ali i u rodnoj Zenici kroz razne aktivnosti koje je organizovao Multiplex Ekran Zenica i tako je sve počelo”, govori Brljevac na početku razgovora.

Veliki utjecaj na njega su imali i izviđači, gdje je usavršio svoje animatorske i improvizacijske sposobnosti.

“Daleke 2010. godine imao sam prvi angažman na Ninja Akademiji koja je organizovana na Boračkom jezeru i u Zenici. Nakon toga, jednom prilikom sam nastupio kao Djed Mraz, te sam uvidio da je to put kojim bi trebao ići. Evo me danas tu, s kolegicama organizujem i kreiram zabavne programe za djecu širom Bosne i Hercegovine. Uživam u ovome, jer da ne uživam, sigurno bi se bavio nečim drugim, ali do uživanja put je dug. Pripreme, brainstorming, organizacija i postavka jedne zabave za djecu zna biti poprilično zahtjevna”, dodao je naš sagovornik.

Najteže u njegovom poslu je oblačenje maskote određenog crtanog lika, jer mora biti neko drugi ko će dobiti povjerenje i iskrenost djece.

“Uska je veza između animacije i glume, ali to mi je drago jer sam se ipak nastavio baviti glumom, iako nisam profesionalno to uspio ostvariti”.

Iza sebe ima brojne projekte, a sa svojim timom posebno je ponosan na Dječji Film Festival koji se pet godina zaredom održava u Zenici, Novogodišnja čarolija i Šetnica osmijeha.

Najviše ga iscrpe novogodišnje zabave kada ne skida kostim Djed Mraza.

“Zbog mog pedagoškog pristupa nijedno malo dijete ne zaplače kada se slika s Djed Mrazom i uvijek mi je oko srca drago kada vidim da djeca i dalje vjeruju u čiku s bijelom bradom i poklonima. Neopisiv je osjećaj kada pričate s njima iza maske, a oni vas gledaju sa svojim velikim ozarenim očima i poklanjaju vam najljepše osmijehe”, s ponosom govori ovaj Zeničanin.

Iako radi poprilično brzo i pod velikim pritiskom, umor je uvijek u drugom planu, a s obzirom na to da je mlad, ne razmišlja mnogo o njemu. Ipak, u budućnosti se planira i dalje razvijati u ovom polju, te pokušati svoja znanja prenijeti mladim ljudima.

“Svoje radne navike mladi moraju steći kroz srednju školu, a usavršavati ih kroz fakultet i tada će biti viđeni, a posao za koji svi misle da ga nema, će lako napraviti, oni sami sebi…”, zaključio je Brljevac na kraju razgovora za Zenit.ba.