15 C
Zenica
Ponedjeljak, Juni 17, 2019

Ukupno podjela

Priča o Zeničanki Dijani: Zenica je grad kojem pripadam i koji želim promijeniti

Priča o Zeničanki Dijani: Zenica je grad kojem pripadam i koji želim promijeniti

Svojim radom, trudom i zalaganjem, te doprinosom društvenoj zajednici u Zenici doprinijela je i Zeničanka Dijana Muminović, koja je s najmlađim i najstarijim sugrađanima pokrenula školu fotografije.

Muminović je prije 21 godinu otišla u Sjedinjene Američke Države gdje je upisala i u roku završila jedan od najjačih programa novinske fotografije.

Šesnaest godina je putovala preko okeana, a sada je odlučila ostati u Zenici, gdje će zaljubljenicima u fotografiju prenijeti svoja stečena znanja.

“Da bi zavoljeli fotografiju, morate voljeti okruženje u kojem se nalazite. Ljude, njihove priče i morate imati ono nešto da prepoznate emociju u fotografiji. Svaki čovjek ima svoju priču ima svoju emociju i najbitnije od svega jeste prenijeli gledaocima ono što ste vi vidjeli i osjetili”, govori Muminović za Zenit.ba.

Iza sebe ima brojne izložbe, a najdraža joj je nedavno održana u Sinagogi grada Zenice gdje je s polaznicima Škole fotografije izložila radove, portrete, Zeničana koji su izgradili Zenicu svojim radom.

“Ideja o školi fotografije postoji od 2014. godine, a nakon nekoliko godina pružila mi se prilika da to realizujem i već prvog časa smo imali učenike, kasnije se broj povećavao tako da danas imamo više od 25 učesnika”, pojašnjava Muminović.

Povratak u rodnu Zenicu kod Dijane budi stvaranje koje vodi postepenim promjenama u društvu, što je njen najveći pokretač.

“Kada bi mogla nešto promijeniti, prvo bih promijenila zrak, kako bismo imali čist zrak za disanje, a drugo, inspirisala bi ljude porijeklom iz BiH da investiraju ovdje, posebno kada mladi odlaze, ali i stariji. Kada bi svako od nas radio ono što je u našoj moći, za što smo najviše sposobni, tada bi primijetili promjene u društvu. Ja kroz fotografiju svijetu približavam naše ljude, promovišem svoj grad i državu i pokazujem moć fotografije i stvaranja”, izjavila je Muminović za Zenit.ba.

Na kraju razgovora je istakla da je Zenica za nju mjesto kojem pripada, koje voli i koje je izabrala za promjene.

Zenica
clear sky
15 ° C
15 °
15 °
87 %
1.5kmh
0 %
pon
20 °
uto
22 °
sri
25 °
čet
26 °
pet
26 °

Posljednje objavljeno