Priča o Zeničanki Maji: Obrazovanje je investicija koja se isplati

Objavljeno prije 10 mjeseci

Da robotika nije samo za muškarce, govori slučaj koga drugo nego svjetski poznate Zeničanke Maje Hadžiselimović koja je svojim radom i trudom ostvarila svoje snove, pomaže djevojčicama da uđu u svijet robotike i uspješno radi ono što voli.

Upravo zbog toga Hadžiselimović se pronašla u serijalu uspješnih Zeničana koje svakog utorka predstavljamo našim čitateljima na portalu Zenit.ba.

Hadžiselimović je završila Osnovnu muzičku školu u Zenici, međutim, muziku je zamijenila brojkama u zeničkoj gimnaziji, da bi se nova ljubav prema robotici javila na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu gdje je spoznala sve čari ove struke koju je na kraju specijalizirala. Volontiranje je obavila u Tajvanu, a na upisivanje elektrotehnike najviše utjecaja je imala njena porodica.

“Na trećoj godini studija sam aplicirala za stipendije, jer sam smatrala da će doprinijeti mom studiju. Otišla sam u Maribor gdje sam imala priliku posjetiti razne sajmove u Njemačkoj i tada sam se uvjerila da je ta zemlja mjesto gdje mogu dobiti kvalitetno znanje iz oblasti robotike. Nakon Maribora, studij mehatronike sam nastavila u Novom Sadu i preko studentske organizacije AISEC odradila praksu u Njemačkoj, nakon čega sam završila i master rad, koji je ušao među šest najboljih inovacija 2016. godine”, govori Hadžiselimović na početku razgovora za Zenit.ba.

U Njemačkoj je radila u sklopu evropskih projekata, a iz jednog od njih je nastao i njen startup na kojem i danas radi, a to je razvoj industrijskog exoskeleta. Drugo zanimanje joj je i implementacija industrijskih robota u autoindustriji koje joj je otvorilo mnoga vrata projektima u Njemačkoj, ali i Kini, a prema svemu sudeći uskoro i u Americi.

Njena ljubav prema robotici i integraciji robota u industriji ne podrazumijeva isključivanje čovjeka iz industrije, već traženje načina da njegov rad postane lakši, te da roboti preuzmu teške fizičke poslove.

Svojim radom, kako smo već i pomenuli, Hadžiselimović je stigla i do Kine, gdje je radila neke projekte za BMW. Gdje god se pojavi kao inžinjerka robotike, predstavlja iznenađenje kolegama inžinjerima.

“Nije bitno da li se radi o inžinjeru ili inžinjerki. Razlike ne postoje u inteligenciji. Posao koji dobijemo kolege i ja je isti za sve nas i možemo ga sigurno završiti. Sa svojim znanjem ravnopravno s kolegama učestvujem u rješavanju problema i to je jedini uspješan put. Svojim radom kroz projekte inicijative IT Girls, Evropske sedmice robotike, kao nacionalni koordinator za BiH, te BH Futures Foundation kroz koje educiramo mlade, a posebno djevojčice u BiH o IT sektoru i robotici, pokušavam ovu branšu otvoriti za sve zainteresirane, pa i djevojčice”, pojasnila je Hadžiselimović.

Dodala je kako mladi u BiH moraju više raditi na sebi, jer znanje na fakultetima nije dovoljno da se bude lider. Prema njenom mišljenju, obrazovanje je investicija koja se isplati i što svakog ponaosob predstavlja gdje god da se pojave.

“Sve je na individualcu koji ne bi trebao biti žrtva usporenih procesa. Ja sam odabrala da ulažem u BiH, djevojčice u BiH i nadam se da će moja karijera rasti i da ću tako usrećiti djecu”, dodala je naša sagovornica.

Nakon obilaska svijeta, rada i putovanja, Zenica je i dalje najdraže mjesto za odmor i posao.

“Koliko god zvučalo isprano, ja volim svoj grad i uvijek nastojim kroz svoje radionice da uključim što više djece i u svoju školu pokušavam donijeti nešto novo. Grad nije mogao učestvovati na mom putu napredovanja, nisam ni očekivala ništa od njega. Međutim, grad čine ljudi, a dosta ljudi me u mom grad podržavala. Od prijatelja, rodbine, poznanika, učitelja, nastavnika, svima je istinski drago što sam uspjela. Ima tu još stvari da odradim kako bi rekla da sam postigla karijeru, ali drago mi je kad vidim svoje kolege i sugrađane da su eksperti u svojim poslovima”, izjavila je Hadžiselimović.

Porodica i prijatelji su je podržavali u svim odlukama od Slovenije do Tajvana, a posebnu zahvalnost upućuje ljudima koji je svakodnevno inspirišu.

“20 uspješnih žena iz IT industrije u Londonu me inspirisala da moram nešto uraditi u BiH po pitanju obrazovana djevojčica, ali i da moram sebe nadograditi i privatno i profesionalno. Svaki dan nailazim na osobe koje me inspirišu i hvala im”, kaže naša sagovornica.

Na kraju razgovora Maja Hadžiselimović je izjavila kako se isplati skupiti hrabrosti i otići u drugi grad, pa i državu, kako bi se pratili snovi. Nekoliko mjeseci provesti na praksi, iskoristiti stipendije jer su sve to iskustva koja se ne mogu platiti. Međutim, ono što će sigurno u narednim godinama raditi naša sugrađanka je obrazovanje i nadogradnja kako lična, tako i drugih osoba koje su uključene u njene projekte.