Ukupno podjela

Primjena nove metode u tretmanu tumora mozga u Kantonalnoj bolnici Zenica

Primjena nove metode u tretmanu tumora mozga u Kantonalnoj bolnici Zenica

Nakon adekvatne pripreme tj.prošlogodišnje nabavke savremenog operacionog mikroskopa (Pentero 900) i provedene edukacije na referentnoj klinici u Regensburgu, Njemačka, od jučer je u Kantonalnoj bolnici Zenica započela upotreba sredstva za intraoperativno bojenje tumora, što je prvi put u Bosni i Hercegovini.

Ova metoda ima veliki značaj i za pacijente i za neurohirurge.

Cilj operacije tumora mozga uvijek je potpuno uklanjanje, budući da uklanjanje tumora u potpunosti ili skoro potpuno, pokazuje pozitivan učinak na neophodno postoperativno liječenje.

Potpuno uklanjanje tumora mozga znatno ovisi o tome je li moguće razlikovati tumor od okolnog zdravog tkiva mozga.

To je osobito važno jer se tkivo koje je zahvaćeno tumorom potrebno ukloniti, a zdrava tkiva treba poštedjeti.

Međutim, granica između zdravih i oboljelih tkiva često nije lako vidljiva, jer mnogi tumori mozga izgledaju kao normalno tkivo mozga, što dovodi do previše ili premalo uklanjanja tkiva.

Boja koja se akumulira samo u tkivu tumora mozga, ali ne u zdravom tkivu, mogla bi značajno doprinijeti za intraoperativnu diferencijaciju (razlikovanje) s ciljem što većeg uklanjanja tumora, što je sigurnije moguće.

Već neko vrijeme u hirurgiji oka uspješno se koristi boja koja se naziva natrij fluorescein.

Početni rezultati iz Azije, Amerike i Europe u korištenju ove boje u hirurgiji intrizičkih tumora mozga, kaoi u vaskularnoj neurohirurgiji jako su ohrabrujući i čine našu osnovu za upotrebu boje.

Ova značajan operativni zahvat izveden je od strane neurohirurškog tima kojeg su činili prof.dr.sc. Rasim Skomorac, mr.sc.Hakija Bečulić, dr. Fahrudin Alić, instrumentarka Hećimović Sadmira i Kasap Semin, te anesteziološki tim u sastavu dr Vujić Elis i anestetičar Jug Poljac.

Zenica
clear sky
22 ° C
22 °
22 °
78 %
2.1kmh
0 %
pet
24 °
sub
28 °
ned
26 °
pon
26 °
uto
20 °

Posljednje objavljeno