9.4 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Procjena prehrambenih navika i stanja uhranjenosti studentske populacije na Univerzitetu u Zenici

    Procjena prehrambenih navika i stanja uhranjenosti studentske populacije na Univerzitetu u Zenici

    Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica uz podršku Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona počeo je provođenje istraživanja o prehrambenim navikama i stanju uhranjenosti studentske populacije Univerziteta u Zenici, čija je realizacija planirana od marta do decembra 2024. godine.

    - Reklama -

    Cilj ovog istraživanja je utvrditi prehrambene obrasce studenata te identificirati potencijalne negativne trendove među studentskom populacijom, što će pružiti osnov za buduće ciljane intervencije i rad sa studentima, saopćeno je.

    Iako se dobar dio životnih navika usvaja u dječjoj dobi, studentsko doba je doba života u kojem adolescenti zakoračuju u svijet odraslih, po prvi put se osamostaljuju ukoliko se iseljavaju iz roditeljskih domova i tako dobivaju određenu slobodu i samostalno donose odluke, kako o svemu tako i o prehrani, pokazale su stručne studije.

    - Reklama -

    Prehrambene navike često se pogoršavaju tokom studiranja i vrlo je vjerovatno da će navike koje steknu u ovom dobu života dugoročno zadržati te je imperativ, ukoliko nisu dosad, da se usvoje pravilne prehrambene i životne navike.

    Promjena okoline, finansijska ograničenost, te fakultetske obaveze i obaveze van fakulteta mogu značajno negativno uticati na dotadašnje prehrambene i životne navike.

    Obaveze ih često vezuju uz računare i stolove, tako da često dolazi do smanjenja fizičke aktivnosti. Zbog navedenih razloga studentsku prehranu karakterizira povećan unos brze hrane, slatkiša, grickalica i zaslađenih pića, smanjen unos voća i povrća, preskakanje obroka i smanjena učestalost samostalne pripreme obroka.

    Usvajanjem pravilnih prehrambenih navika moguće je efikasno prevenirati pojavu hroničnih nezaraznih bolesti, posebno pretilost, kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2, koje su u kontinuiranom porastu na globalnoj razini, napominju iz INZ.

    Prepoznavanje nepoželjnih obrazaca prehrane i životnog stila kod adolescenata početna je tačka za provedbu mjera prevencije razvoja pretilosti i hroničnih nezaraznih bolesti, čijem razvoju, uz ostale faktore životnog stila, u značajnoj mjeri doprinosi prehrana.

    Iz Instituta su pozvali sve Univerziteta u Zenici da prepoznaju značaj ovog istraživanja i odazovu se na njihov poziv.

    Prijava je moguća putem broja telefona 032/448-008 ili putem e-maila [email protected].

    Svim studentima, kako navode iz INZ, besplatno će biti dostupan pregled i savjetovanje s nutricionistom, u sklopu kojeg će se uraditi detaljna analiza sastava tjelesne mase i procjena prehrambenih navika.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica uz podršku Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona počeo je provođenje istraživanja o prehrambenim navikama i stanju uhranjenosti studentske populacije Univerziteta u Zenici, čija je realizacija planirana od marta do decembra 2024. godine.

    - Reklama -

    Cilj ovog istraživanja je utvrditi prehrambene obrasce studenata te identificirati potencijalne negativne trendove među studentskom populacijom, što će pružiti osnov za buduće ciljane intervencije i rad sa studentima, saopćeno je.

    Iako se dobar dio životnih navika usvaja u dječjoj dobi, studentsko doba je doba života u kojem adolescenti zakoračuju u svijet odraslih, po prvi put se osamostaljuju ukoliko se iseljavaju iz roditeljskih domova i tako dobivaju određenu slobodu i samostalno donose odluke, kako o svemu tako i o prehrani, pokazale su stručne studije.

    - Reklama -

    Prehrambene navike često se pogoršavaju tokom studiranja i vrlo je vjerovatno da će navike koje steknu u ovom dobu života dugoročno zadržati te je imperativ, ukoliko nisu dosad, da se usvoje pravilne prehrambene i životne navike.

    Promjena okoline, finansijska ograničenost, te fakultetske obaveze i obaveze van fakulteta mogu značajno negativno uticati na dotadašnje prehrambene i životne navike.

    Obaveze ih često vezuju uz računare i stolove, tako da često dolazi do smanjenja fizičke aktivnosti. Zbog navedenih razloga studentsku prehranu karakterizira povećan unos brze hrane, slatkiša, grickalica i zaslađenih pića, smanjen unos voća i povrća, preskakanje obroka i smanjena učestalost samostalne pripreme obroka.

    Usvajanjem pravilnih prehrambenih navika moguće je efikasno prevenirati pojavu hroničnih nezaraznih bolesti, posebno pretilost, kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2, koje su u kontinuiranom porastu na globalnoj razini, napominju iz INZ.

    Prepoznavanje nepoželjnih obrazaca prehrane i životnog stila kod adolescenata početna je tačka za provedbu mjera prevencije razvoja pretilosti i hroničnih nezaraznih bolesti, čijem razvoju, uz ostale faktore životnog stila, u značajnoj mjeri doprinosi prehrana.

    Iz Instituta su pozvali sve Univerziteta u Zenici da prepoznaju značaj ovog istraživanja i odazovu se na njihov poziv.

    Prijava je moguća putem broja telefona 032/448-008 ili putem e-maila [email protected].

    Svim studentima, kako navode iz INZ, besplatno će biti dostupan pregled i savjetovanje s nutricionistom, u sklopu kojeg će se uraditi detaljna analiza sastava tjelesne mase i procjena prehrambenih navika.

    Zenica
    broken clouds
    9.4 ° C
    9.4 °
    9.4 °
    70 %
    1.7kmh
    77 %
    sub
    14 °
    ned
    13 °
    pon
    15 °
    uto
    14 °
    sri
    11 °