Promjena vremena donosi i zdravstvene smetnje

Objavljeno prije 2 godine

Promjena vremenskih prilika izazvat će meteoropatske reakcije kod stanovništva. Moguće su reakcije u vidu reumatskih bolova, glavobolje, razdražljivosti i nesanice, a hroničnim bolesnicima, posebno onima sa kardiovaskularnim problemima, savjetuje se oprez, obzirom da će se osjet hladnoće pojačati usljed pada temperatura i povećanog sadržaja vlage u zraku, piše Patria.

Iako će u ponedjeljak biti nešto stabilnije vrijeme, uz sunčane intervale, te će ugodno djelovati na većinu populacije treba se pripremiti na promjenu i zahlađenje koje već dolazi od utorka navečer. Posebnu pažnju posvetiti primjerenom oblačenju.

Iako će u drugom dijelu ponedjeljka i prvom dijelu utorka biti umjerena južina, a dnevne temperature bi zbog doticaja nešto hladnije vazdušne mase dan prije i pljuskova kiše u drugom dijelu utorka pale ispod 14 stepeni. Takvo vrijeme bi se zadržalo sve do kraja utorka, kada bi u večernjim satima ciklona ušla u hrvatsku obalu Jadrana i potpala pod njeni hladni sektor.

U utorak navečer vjetar okreće svoj smjer sa južnog i jugoistočnog na istočni i sjeveroistočni uz jače zahlađenje. Padavine će se krajem utorka intenzivirati, a u noći, daljim padom temperature, prvo na nadmorskim visinama iznad 1000 m.n.v očekuje se i jači snijeg. Daljim padom temperatura zraka, snježna granica će se spustiti dosta nisko, čak i do 500 m.n.v pa se očekuje da će se Sarajevo i ostali gradovi Bosne na sličnim nadmorskim visinama zabijeliti.