29 C
Zenica
Ponedjeljak, Juli 22, 2019

Ukupno podjela

Pukao betonski podzid na ulazu u tunel Pečuj na Koridoru 5C kod Zenice

Pukao betonski podzid na ulazu u tunel Pečuj na Koridoru 5C kod Zenice

Podzid kod tunela Pečuj na Zeničkoj zaobilaznici Koridora 5C jučer je pukao nakon što se iznad njega pokrenulo klizište, a na svu sreću nije bilo povrijeđenih osoba.
Ovu informaciju za Klix.ba su potvrdili mještani u naselju Ričice kod Zenice koji već više od dvije godine prate radove na izgradnji tunela i vijadukta iznad svojih krovova.

Prilikom probijanja lijeve projektne cijevi tunela Pečuj, koje je obavljeno krajem juna, rečeno je da je uspješno priveden kraju jedan od najzahtjevnijih projekata na Zeničkoj zaobilaznici, gdje su problem stvarali konfiguracija terena i klizišta koja su se pojavljivala prilikom gradnje tunela.

Iako se činilo da će najmanje problema biti na tunelu Pečuj, to se ipak, prema tvrdnjama mještana, dogodilo jučer u toku dana, a snimak obrušavanja podzida i klizišta na jednom dijelu brda na društvenim mrežama je objavljen u utorak navečer.

“Do obrušavanja materijala je došlo na ulaznom portalu tunela Pečuj, na dijelu u kojem već dvije godine nema nikakvih građevinskih aktivnosti. Na tom dijelu je postavljena privremena, a ne trajna zaštita. Do obrušavanja materijala i zemlje je došlo, najvjerovatnije, usljed obilnih kiša u posljednja tri mjeseca. Generalno, štete nema, odronjeni materijal će biti uklonjen za dan-dva i radovi se nastavljaju. Trajna zaštita se, prema projektu, postavlja u finalnim fazama rada. Nama je u ovom trenutku najvažnije da niko od naših radnika ili radnika naših podizvođača nije povrijeđen”, kazao je za Klix.ba šef projekta Faruk Medošević.

Ovaj događaj kamerama su zabilježili radnici koji su se nalazili u blizini, dok su mještani fotografisali odlomljene komade betonskog podzida koji je trebao spriječiti klizište i odron zemlje na ulazni portal tunela s vijadukta iznad naselja Ričice.

Zenica
broken clouds
29 ° C
29 °
29 °
45 %
2.6kmh
75 %
pon
27 °
uto
25 °
sri
26 °
čet
26 °
pet
26 °

Posljednje objavljeno