Putin spreman za izgradnju brodova sa Hrvatskom

Objavljeno prije 1 godina

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ocijenio je da je Hrvatska važan partner Rusije i istakao posebnu vezu dvije zemlje na ekonomskom planu.

Poslije susreta sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, Putin je u Moskvi kazao da u Hrvatskoj posluju ruske banke, Sberbanka i VTB banka, koje su pomogle Agrokoru.

“Ove godine imamo dobru mogućnost da vratimo robnu razmjenu na još bolji nivo. Važna je energetika jer je Hrvatska važan uvoznik naftnih derivata – kompanije Lukoil i Gasprom snabdevaju Hrvatsku. U decembru je potpisan ugovor o daljim isporukama”, istakao je ruski predsjednik.

Rusko-hrvatska privredna saradnja moguća je i na izgradnji brodova, kazao je Putin. Saradnja je izražena i na turističkom planu. “Hrvatska je popularno mjesto za turiste. Razmatraćemo nove tokove”.

Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je Rusija dobrodošla u Inicijativu triju mora.

“Izniman je rast robne razmjene uprkos sankcijama. Pozdravila sam sva ruska ulaganja, pokazuju interes za energetiku. Saradnja s ruskim kompnijama se nastavlja, na primjer saradnja Prvog plinarskog društva i Gasproma. Upoznala sam Putina s Inicijativom triju mora”, naglasila je predsjednica, objasnivši da je i Rusija dobrodošla u tu inicijativu.