Radikalne promjene u FIFA-i: Dobre vijesti za igrače, ali loše za klubove u BiH

Objavljeno prije 1 godina

Slijede radikalne promjene u FIFA-i nakon jučerašnjog ugovora sa FIFPRo-om, odnosno međunardnodnim sindikatom fudbalera koji će u budućnosti imati znatno veću protekciju.

Najvažnija promjena će imati znatan utjecaj i na bh. fudbal. Prije svega igrači će nakon što nekoliko mjeseci ne prime platu, spominje se period od 60 dana moći tražiti raskid ugovora.

Također igrači koji budu izostavljeni iz tima, odnosno budu morali trenirati odvojeno će imati pravo da traže sporazumni prekid saradnje, a da pri tome ne budu prisiljavani ni na šta od strane kluba.

Nakon Bosmanovog pravila ovo je još jedan revolucioni potez u svijetu fudbala: manje prava za klubove, a više za igrače.

U Bosni i Hercegovini od prošle sezone postoji Sindikat profesionalnih fudbalera koji je za kratko vrijeme obavio dosta dobrog posla te su igrači znatno zaštičeniji nego što je to bio slučaj ranije.

Najpoznatiji slučaj je svakako onaj Jadranaka Bogičevića kada je iskusni fudbaler trenirao odvojeno poslije suspenzije u Željezničaru, da bi zatim bio vraćen u tim te je danas neizostavan u startnih 11 sarajevskih Plavih.