Ukupno podjela

“Radna mjesta nisu opravdanje za zagađenje 500.000 ljudi”

“Radna mjesta nisu opravdanje za zagađenje 500.000 ljudi”

Već nekoliko dana traje čišćenje područja zagađenog katranom i rijeke Spreče, a danas je konačno zaustavljeno curenje.

Kantonalno tužilaštvo Tuzla upozorilo je danas da se institucije sistema trebaju probuditi i reagovati na sve učestalije nesreće u industrijskim postrojenjima u Tuzlanskom kantonu koje izazivaju velike posljedice po okolinu i ljude. Još se čekaju analize tla, zraka i vode nakon kojih će Tužilaštvo uraditi naredne korake.

Kantonalno tužilaštvo Tuzla pokazalo je danas javnosti snimke zagađenog područja i rijeke izazvanog curenjem katrana iz ove firme.

“Sanacija se radi četvrti dan. Sto posto je sigurno da nema više curenja te zauljene mase, sa primjesama katrana, da curi u rijeku Spreču”, kaže Bakir Spahić, direktor firme Delta petrol

Početkom godine Tužilaštvo je formiralo istražni tim koji je počeo provjere više zagađivača u ovom kantonu, a, kako kažu, GIKIL se izdvajao od ostalih što se na kraju pokazalo učestalim incidentima u fabrici gdje su tužitelji zatekli dotrajalu opremu i nezaštićene radnike.

“Taj katran možete vidjeti na svakom mjestu. To je sve u principu nezaštićeno, sve je dosta zapušteno. U čitavom kompleksu je jak neugodan miris tih supstanci koje smo zatekli u rijeci Spreči”, navodi Jasmina Mujezinović, šefica tima istražitelja

Federalno ministarstvo za okoliš i turizam je 2012. izdalo GIKIL-u okolišnu dozvolu na osnovu plana kojim je obećavano ulaganje za pet godina od 111 miliona maraka. Tužilaštvo tvrdi da je optimalno uložena jedna petina.

“Institucije sistema nisu povezane u sistem i one se u proceduri kao što je kod nas uobičajeno da ne rade i ne prate kako se njihove odluke ne izvršavaju”, pojašnjava Tomislav Ljubić, glavni kantonalni tužilac.

Stručna tijela federalnog ministarstva dala su dva puta ocjenu da GIKIL ne ispunjava uslove za produženje dozvole, ali ta odluka nije donesena ni nakon godinu i po. Agencija za vodno područje rijeke Save je izdala vodnu dozvolu za ispuštanje tehnoloških otpadnih voda koja traje do naredne godine ali između ostalog, uz uslov da GIKIL to održava u funkcionalnom stanju i koristi u skladu sa namjenom i uslovima iz ove vodne dozvole.

Kako su kazali iz Tužilaštva, hiljadu radnih mjesta ne smije biti opravdanje za zagađenje pola miliona ljudi. Tužilaštvo je obećalo da će naći odgovorne koji će snositi posljedice.

IzvorN1
Zenica
clear sky
13 ° C
13 °
13 °
93 %
1.5kmh
0 %
sub
28 °
ned
29 °
pon
26 °
uto
23 °
sri
23 °

Posljednje objavljeno