15.2 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Ramazanski somun – ramazanija, neizostavni dio zeničke tradicije

    Ramazanski somun – ramazanija, neizostavni dio zeničke tradicije

    Ramazan je najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju. Ono po čemu je, između ostalog, karakterističan ramazan u Bosni i Hercegovini jesu ramazanski somuni, odnosno ramazanije kako ih nazivaju u centralnom dijelu naše zemlje.

    “Faza pripreme ide, brašno se sipa u mikser, voda, so, germa, zamjes, za 5-6 minuta se miješa onda sat vremena tijesto odstoji u kazanu u mikseru i onda se vadi u djelilicu. Naštima se kilaža, određena kilaža koja je, raskuha se, stoji opet 5-10 minuta ovom tu garbu, onda se krene šarati, posipati, kaže za BHRT pekar Suad Gačić.

    Upravo u ovoj pekari dnevno se napravi i ispeče na hiljade ramazanija. Pečenje traje do 5 minuta.

    “Razlika između ramazanije i obične lepine je u tome što se premaz na ramazaniji vrši jajima, a lepina ne. I onda ćurukot se posipa, u tom je razlika između lepine i ramazanije, ističe Gačić.

    Ugostiteljska ponuda iftarskih menija tokom ramazana je raznovrsna, od tradicionalnih bosanskih, do jela stranih kuhinja. Međutim, svaka ponuda iftara u ugostiteljskim objektima sadrži somun, odnosno ramazaniju.

    “U svakom meniju, standardno svake godine imamo menije ramazanske, prilagođavamo našem stanovništvu. To nisu neke velike cijene i, naravno, u svakom meniju je ramazanija neizbježna. Mi ramazaniju zovemo samo u toku Ramazana, prvenestveno što je mažemo jajima i stavljamo ćurukot”, kaže zenički ugostitelj Nasir Salčinović.

    Prema dostupnim historijskim podacima, prvi somun u Sarajevu napravljen je između 1521. i 1531. godine, a zatim se recept uz male korekcije prenio i u ostale krajeve Bosne i Hercegovine. Iako su sastojci vrlo jednostavni i nalaze se u svakom domu, pekari napominju da je najbitnija peć u kojoj se somun peče, kao i vrijeme i pažnja koja se posveti izradi ovog slasnog peciva.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Ramazan je najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju. Ono po čemu je, između ostalog, karakterističan ramazan u Bosni i Hercegovini jesu ramazanski somuni, odnosno ramazanije kako ih nazivaju u centralnom dijelu naše zemlje.

    “Faza pripreme ide, brašno se sipa u mikser, voda, so, germa, zamjes, za 5-6 minuta se miješa onda sat vremena tijesto odstoji u kazanu u mikseru i onda se vadi u djelilicu. Naštima se kilaža, određena kilaža koja je, raskuha se, stoji opet 5-10 minuta ovom tu garbu, onda se krene šarati, posipati, kaže za BHRT pekar Suad Gačić.

    - Reklama -

    Upravo u ovoj pekari dnevno se napravi i ispeče na hiljade ramazanija. Pečenje traje do 5 minuta.

    - Reklama -

    “Razlika između ramazanije i obične lepine je u tome što se premaz na ramazaniji vrši jajima, a lepina ne. I onda ćurukot se posipa, u tom je razlika između lepine i ramazanije, ističe Gačić.

    - Reklama -

    Ugostiteljska ponuda iftarskih menija tokom ramazana je raznovrsna, od tradicionalnih bosanskih, do jela stranih kuhinja. Međutim, svaka ponuda iftara u ugostiteljskim objektima sadrži somun, odnosno ramazaniju.

    “U svakom meniju, standardno svake godine imamo menije ramazanske, prilagođavamo našem stanovništvu. To nisu neke velike cijene i, naravno, u svakom meniju je ramazanija neizbježna. Mi ramazaniju zovemo samo u toku Ramazana, prvenestveno što je mažemo jajima i stavljamo ćurukot”, kaže zenički ugostitelj Nasir Salčinović.

    Prema dostupnim historijskim podacima, prvi somun u Sarajevu napravljen je između 1521. i 1531. godine, a zatim se recept uz male korekcije prenio i u ostale krajeve Bosne i Hercegovine. Iako su sastojci vrlo jednostavni i nalaze se u svakom domu, pekari napominju da je najbitnija peć u kojoj se somun peče, kao i vrijeme i pažnja koja se posveti izradi ovog slasnog peciva.

    IzvorBHRT
    Zenica
    overcast clouds
    15.2 ° C
    15.2 °
    15.2 °
    96 %
    1.6kmh
    100 %
    sub
    15 °
    ned
    18 °
    pon
    22 °
    uto
    22 °
    sri
    21 °