Rang-lista zemalja po kvaliteti porodiljskog odsustva

Psihlolozi i pedagozi uvijek napominju važnost provođenja vremena roditelja sa djecom. Međutim, kako su uređeni dopusti za novopečene roditelje u raznimm zemljama, objavljuje portal Brightside.me. Trenutno se na prvom mjestu na ovoj rang-listi nalazi Hrvatska. Lista je kreirana prema dužini trajanja dopusta ali i pomoći države.

1. Hrvatska
Sa isplatom od 100 % plate u prvih 6 mjeseci života i dužini od čak 410 dana dopusta, ova zemlja zauzela je ubjedljivo prvo mjesto.

2. Velika Britanija
Majka u ovoj zemlji može uzeti 2 sedmice kao vrijeme za sebe ali osatlih 351 dan može da dijeli sa suprugom koji na to,također ostvaruje pravo.

3. Švedska
Od 240 dana koje roditeljima u Švedskoj pripadaju za porodiljsko odsustv, 60 priprada samo ocu koje, ukoliko ne iskoristi ističu.

4. Rusija
Ova zemlja roditeljima daje 140 dana porodiljskog dopusta, a majka nakon poroda odlazi na odmor koji traje dok dijete ne napuni godinu i po. Od iznosa plate u ovom periodu majka dobija samo 40 %. Postoji opcija i produžetka porodiljskog na još godinu i po, ali u tom slučaju gube i platu i staž.

5. Kazahstan
U ovoj zemlji, odsustvo traje 126 dana, a u slučaju komplikacija ili ukoliko su rođeni blizanci, imaju pravo na produženje od 2 sedmice.

6. Finska
Porodiljsko odsustvo traje 126 dana, a umjesto porodiljskog, majka može odabrati vrtić ili neki oblik njege te jednostavno može unajmiti dadilju, a sve to plaća vlada.

7. Portugal
Prema zakonu, otac ne bi smio provesti manje od pet dana sa svojim djetetom ili bi mogao dobiti kaznu za izbjegavanje svojih dužnosti i obaveza. Porodiljsko u Portugalu traje 120 dana.

8. Francuska
Od četiri mjeseca na koje imaju pravo, majke mogu da uzmu 2 mjeseca prije i 2 poslije ili sve nakon poroda. Ženi je dopušteno da radi dok ne uđe u 36. sedmicu trudnoće.

9. Kina
U ovoj zemlji, dužina porodiljskog odsustva ide od 90 dana, a to znači da se ono određuje prema starosnoj dobi žene. Što je žena starija ima više dana odsustva.

10. Island
Devedeset dana koliko Islanđani imaju za porodiljsko odustvo podijeljeno je na tri dijela- trideset dana majci, trideset ocu i trideset dana za zajedničko odustvo.

11. Indija
Dužina porodiljskog odustva u ovoj zemlji reguiliše se prema broju već rođene djece. Ukoliko je u pitanju prvo ili drugo dijete, dužina odustva je 182 dana, a ukoliko se radi o trećem djetetu onda iznosi samo 84 dana.

12. Ujedinjeni Arapski Emirati
U privatnim firmama žene mogu dobiti 45 dana porodiljskog, dok u državnim dobijaju 90. Međutim, u Arapskim Emiratima postoji dosta država u kojima žene uopće nemaju pravo na platu u toku porodiljskog.