Ratko Mladić prvostepeno osuđen na doživotni zatvor (VIDEO)

Objavljeno prije 1 godina
Foto: Twitter

Ratko Mladić, ratni komandant Vojske Republike Srpske, danas je u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, javlja Anadolu Agency.

Mladić je proglašen krivim za genocid nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici 1995. godine tokom kojeg je ubijeno nekoliko hiljada civila.

Proglašen je krivim i za zločine protiv čovječnosti počinjene u Bosni i Hercegovini, koji su vršeni progonima, ubistvima, istrebljenjem, deportacijama i nehumanim djelima poput prisilnog premještanja nesrpskog stanovništva s teritorija koje su se nalazile pod kontrolom bosanskih Srba, navedeno je prilikom čitanja sažetka presude.

Prema odluci sudskog vijeća, Mladić je kriv i za kršenje zakona o običaja ratovanja, krivična djela koja uključuju ubistva terorisanje, protipravne napade na civile i uzimanje talaca.

Mladića je tročlano sudsko vijeće pod predsjedavanjem sudije Alphonsa Oriea proglasilo krivim za vođenje kampanje granatiranja i snajperskog djelovanja po civilima tokom opsade Sarajeva od maja 1992. do novembra 1995. godine.

Proglašen je krivim i za držanje pripadnika Ujedinjenih naroda kao talaca tokom maja i juna 1995. godine, s ciljem sprečavanja NATO zračnih napada na pozicije Vojske Republike Srpske u BiH.

Sudsko vijeće je Mladića oslobodilo optužbe za genocid u šest općina u BiH (Foča, Ključ, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Kotor-Varoš).

Pogledajte trenutak kada je Mladić izbačen iz sudnice.