Ratni zločinac Slobodan Praljak umro u bolnici (VIDEO)

Objavljeno prije 1 godina

N1 iz krugova bliskih porodici saznaje da je Slobodan Praljak umro u bolnici u Haagu, nakon što je u sudnici popio otrov.

Slobodanu Praljku Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju potvrdilo je kaznu od 20 godina zatvora. Nakon što mu je izrečena drugostepena presuda u haškoj sudnici, Praljak je pred sudskim vijećem progutao sadržaj bočice kazavši im da je “popio otrov”.

– Nisam ratni zločinac i ne priznajem vašu presudu – kazao je osuđeni general Slobodan Praljak predsjedavajućem sudiji Carmelu Agiusu, koji ga je upozorio da prestane s komentarima.

Praljak je potom popio sadržaj bočice i objavio da je “popio otrov”.

Sudija Agius prekinuo je izricanje drugostepenih presuda, a Praljku je pozvana liječnička pomoć. Ubrzo je stigao tim za reanimaciju koji je ušao u sobu u koju je Praljak izveden iz sudnice. U krugu Haškog suda nalazi se i helikopter.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala osudilo je šestorku tzv. Herceg-Bosne na ukupno 111 godina.

Bivši predsjednik Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Odjela za zarobljene Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Prvobitna optužnica protiv Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića potvrđena je 4. marta 2004., a druga izmijenjena optužnica je podnesena 11. juna 2008. i postala je važeća optužnica.

Pomenuta šestorica dobrovoljno su se predali Haškom sudu 5. aprila 2004. godine.

Suđenje je počelo 26. aprila 2006, a završne riječi su iznesene od 7. februara do 2. marta 2011.

Prekinuto izricanje presude: Praljak rekao da je popio otrov

Prekinuto izricanje presude: Praljak rekao da je popio otrov

Posted by RADIO ZENIT on Wednesday, November 29, 2017

.