Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović o presudi “Prliću i ostalima”

Objavljeno prije 1 godina

Komentirajući današnju odluku Žalbenog vijeća Haškog suda čelnicima Herceg-Bosne reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je kazao kako su presude suda u Hagu prilika ‘da osudimo politike koje su donijele toliko zla i patnje svim ljudima na ovim prostorima’.

“Očito je da se političke elite same ne mogu dogovoriti oko onoga što se dešavalo devedesetih. One same nisu preuzele političku niti moralnu odgovornost za ono što se dešavalo i nisu dovele do povratka povjerenja. Zato nam trebaju strani arbitri, a mi vidimo da osim suda u Hagu nemamo nekoga ko bi nam pomogao da dođemo do zajedničke istine, istine bez koje nema pomirenja”, kazao je reisu-l-ulema ef. Kavazović.

Kako javlja Mina, reisu-l-ulema ef. Kavazović je apelovao na sve da ne poistovjećuju čitave narode s djelima zločinaca i politika koje su dijelile narod i stvarale etnički ‘čiste’ prostore.

“Tim politikama se ovih dana sudi, ne narodima. Ali se i narodi, zajedno sa svojim elitama, jasno od njih moraju distancirati. Povijesnu priliku moramo iskoristiti, uzeti pouku iz prošlosti i okrenuti se budućnosti, uvijek u prvi plan stavljajući žrtve a ne njihove dželate”, zaključio je reisu-l-ulema ef. Kavazović.