REZ agencija održala informativni dan povodom Svjetskog dana obnovljivih izvora energije

Objavljeno prije 2 godine

Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ agencija, povodom Svjetskog dana obnovljivih izvora energije 26. aprila, organizovala je informativni dan na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici s ciljem informisanja javnosti o potencijalu komunalnog otpada kao zamjenskog goriva.

U sklopu ulične kampanje koja je trajala od 11:00 do 14:00 sati, predstavnici REZ agencije i volonteri Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, mnogobrojnim građanima su dijelili prigodne promotivne materijale projekta “Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u industriji cementa u BiH“, te ih usmeno upoznali sa mogućnostima prerade komunalnog otpada u RDF (Gorivo iz otpada). Veliki interes građana za ovu temu nije izostao, kao ni želja da u što skorije vrijeme naš svakodnevni otpad postane energent, što bi doprinijelo da, prije svega, živimo u čišćoj i zdravijoj sredini. Černobilska katastrofa 1986. godine razlog je zbog kojeg se svake godine 26.aprila obilježava Svjetski dan obnovljivih izvora energije. Ovom godišnjicom želi se osvijestiti potreba za istraživanjem i korištenjem obnovljivih izvora energije, što, svakako, gorivo iz otpada jeste.

Projekt “Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u industriji cementa u BiH“, realizuju Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz Program njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj – develoPPP.de i Tvornica cementa Kakanj sa partnerima Regionalnom razvojnom agencijom za regiju Centralna BiH – REZ agencijom, te Mašinskim fakultetom Univerziteta u Zenici.