Sarajevo večeras postaje kulturni centar Evrope

Objavljeno prije 11 mjeseci

Sarajevo će po 23. put postati centar regionalne kinematografije, budući da se večeras otvara novo izdanje Sarajevo Film Festivala.

Projekcijom filma Druga strana nade Akija Kaurismakija, večeras u 20:30 minuta u Narodnom pozorištu Sarajevo, započet će najveća regionalna smotra filmskog stvaralaštva, 23. po redu – koja je postala najvažniji brend glavnog grada, ali i Bosne i Hercegovine.

S obzirom na ugled, renome, tradiciju ali i imena – Sarajevo od večeras i narednih sedam dana postaje kulturno središte Evrope.

Predstojeće 23. izdanje Sarajevo Film Festivala će biti unaprijeđeno u nekoliko segmenata, što će stvoriti dodatnu vrijednost, kako za filmske profesionalce, tako i širu publiku. 235 filmova prikazat će se na ovogodišnjoj smotri filma.

Ove godine SFF će imati ukupno 18 programa, a prikazat će se ukupno 235 filmova. Selektori su izabrali 111 dugometražnih, 137 igranih, 124 kratka filma, 70 dokumentarnih i 28 animiranih filmova.

Broj zemalja produkcije i koprodukcije ove godine je 54, a 23 Sarajevo Film Festival imat će 43 svjetske i 23 međunarodne premijere.
Ove godine festival će trajati osam dana, jedan dan kraće nego prethodnih godina, ali s bogatijim sadržajem.

Ovogodišnji festival obilježit će dva imena, ali možda i još neko iznenađenje.

John Cleese

Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti biće uručeno na 23. Sarajevo Film Festivalu legendarnom komičaru i glumcu Johnu Cleeseu.

Publika Sarajevo Film Festivala će, nakon ceremonije dodjele nagrade, imati priliku da u Open Air programu pogleda nezaboravnu komediju “Riba zvana Wanda”.

John Cleese je najpoznatiji po svome doprinosu i ulogama u humorističkim serijama Leteći cirkus Monthy Python i Fawlty Towers, te dugometražnim filmovima Monthy Python i Sveti Gral, Biranov život po Monthy Pyhtonu i Riba zvana Wanda.

Cleese je, pored rada na komedijama, sa Sir Antonyem Jayem osnovao kompaniju za poslovnu obuku Video Arts koja je u periodu od 20 godina proizvela preko 120 trening videa i postala najveća kompanija te vrste van SAD.

Osim toga, Cleese je zajedno sa cijenjenim psihijatrom Dr. Robinom Skynnerom napisao dvije knjige, “Kako preživjeti svoju porodicu” i “Kako preživjeti život”, koje su postale bestseleri, a u kojima su se dotakli psihologije, psihijatrije i njihove primjene u životu.

Cleese trenutno obavlja funkciju rektora na Univerzitetu Cornell.

Oliver Stone

Sarajevo Film Festival će imati čast da u programu Posvećeno ugosti istaknutog reditelja Olivera Stonea, kojem će u okviru 23. izdanja Festivala biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Višestruki dobitnik nagrade Oscar Američke filmske akademije, Oliver Stone je napisao i režirao preko 20 dugometražnih filmova, a njegov opus uključuje neke od najuticajnijih, kultnih naslova koji su obilježili protekle decenije. Stone je u nekim od svojih filmova u potpunosti odbacio konvencije mitskog žanra, a u tom se kontekstu prvenstveno pominje Vod smrti (1986.), inače prvi film iz njegovog vijetnamskog triptiha, te filmovi Rođen 4. jula (1989.), JFK (1991.), Rođene ubojice (1994.), Nixon (1995.), kao i satirični filmski portret bivšeg američkog predsjednika Georga W. Busha W (2008.) i dokudrama o životu američkog zviždača Edwarda Snowdena – Snowden (2016.).

Njegovi su filmovi osvajali pažnju brojne, međunarodne publike i imali su značajan kulturni uticaj. Među takvim filmovima se ističu oštra filmska kritika američkog angažmana u Centralnoj Americi – Salvador(1985), kritički prikaz američkog korporativnog kapitalizma Wall Street (1987.), istinita priča o dvije od samo 20 osoba koje su preživjele teroristički napad u New Yorku 11. septembra 2001. World Trade Center, te poetski omaž šezdesetim godinama prošloga vijeka The Doors (1991.).

Unaprijeđeno nekoliko segmenata
Sarajevo Film Festival kontinuirano razvija svoj prepoznatljivi koncept kao međunarodni filmski festival s jasnim fokusom na regionalni film. Predstojeće 23. izdanje će biti unaprijeđeno u nekoliko segmenata, što će stvoriti dodatnu vrijednost, kako za filmske profesionalce, tako i širu publiku.

Bazirajući se na evaluaciji prethodnih izdanja, rukovodioci Festivala odlučili su da usmjere snage na jačanje sinergije između postojećih segmenata – program, industrija (CineLink Industry Days) i edukacija (Talents Sarajevo).

Sva tri segmenta će biti čvrsto integrisana i paralelno realizovana tokom prvih 7 dana Festivala. Posljednji dan Festivala biće rezervisan za reprize najuspješnijih ostvarenja (nagrade oficijelnog žirija i nagrade publike) u atmosferi kreiranoj za potpuno uživanje u filmu.

Ove godine Sarajevo Film Festival pokreće novi program – Takmičarski program – studentski film za regionalne filmske škole i akademije. Program će predstavljati završetak punog kruga aktivnosti kojima Festival otkriva, podržava i promoviše regionalne autore te služi kao pristupna tačka marketu za šire audio-vizuelne industrije u regiji ka drugim evropskim i globalnim tržištima.

Snažnija integracija postojećih segmenata i razvoj novog regionalnog programa za akademije, još jednom će potvrditi Sarajevo Film Festival kao nezaobilaznu tačku za autore, filmske profesionalce, studente, ljubitelje filma i medije.

Sarajevo Film Festival će predstaviti i dvije nove lokacije: House of Shorts, namijenjen autorima, studentima i filmskim profesionalcima koji žele imati potpuni uvid u kratki film, te Pozorište mladih koje će biti okupljalište za publiku Dječijeg programa i TeenArene.

Također, najatraktivnija festivalska lokacija, Ljetno kino koje svake večeri okuplja oko 3.000 gledalaca, u 23. izdanju Festivala biće rekonstruisana te će zablistati u novom sjaju i na taj način publici ponuditi novo iskustvo gledanja filmova pod zvijezdama.

Takmičarski program
Od sedam filmova koji se takmiče za nagradu Srce Sarajeva četiri će imati regionalnu premijeru, a tri svjetsku. U utrci za prestižno Srce Sarajeva su: “Pravci” (Bugarska) u režiji Stephana Komandareva; “Sofijin sin” (Grčka) u režiji Eline Psykou; “Strašna majka” (Gruzija) debitankinje Ane Urushandze i “Taoci” (Gruzija) u režiji Reza Gigineishvili.

Svjetsku premijeru na 23. SFF-u imaće: “Buđenje dana” (Albanija i Grčka) u režiji Gentiana Kocija, debitantski film Emanuela Parvua (Ruminija) “Meda ili ne tako sjajna strana stvari”, a treća svjetska premijera je film “Zrno” (Turska) turskog reditelja Semiha Kaplanoglua.

Takmičarski program – igrani film prioritet daje ostvarenjima koja će na Sarajevo Film Festivalu imati svjetsku ili međunarodnu premijeru. Filmovi ovog programa prikazuju se u udarnim festivalskim terminima, u zgradi Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Kao glavni program Sarajevo Film Festivala, Takmičarski program privlači više od 150 gostiju – režisera, scenarista, producenata, glumaca, glumica i drugih filmskih radnika, i u proteklim godinama je postao najznačajnije mjesto okupljanja istočnoevropskog filma i svih onih koje zanimaju kinematografije zastupljenih zemalja.

Osim takmičarskog dugometražnog i kratkometražnog filma, produkcija SFF-a se i ove godine potrudila da ojača i ostale dijelove programa, tako da svi ljubitelji filma, ma kog žanra u ovogodišnjem programu mogu pronaći nešto za sebe, uključujući i one najmlađe.

CineLink
Program podrške filmskoj industriji SFF-a je tokom petnaest godina svog postojanja postao vodeće mjesto okupljanja filmskih profesionalaca iz Jugoistočne Evrope i dao ključni doprinos stvaranju trenda i povećanju broja regionalnih filmskih kooprodukcija.

Pretvorio je Sarajevo u neizbježnu destinaciju za filmske profesionalce iz svih djelova Evrope koji tragaju za telentima i mogućim kooprodukcijama. SFF svake godine privlači 1000 profesionalaca iz različitih domena audiovizuelnih industrija zahvaljujući međusobno povezanim segmentima u okviru programa CineLink dani filmske industrije.

I ove godine više od 1.000 profesionalaca će prisustvovati danima CineLinka na SFF-u, koji se odvija u sljedećim terminima:

CineLink Co-Production Market, 15 – 17.8.
CineLink Work-in-Progress, 14 – 16.8.
CineLink Drama, 13 – 17.8.
Docu Rough Cut Boutique, 12 – 16.8.
True Stories Market, 14.8.
Talents Sarajevo Pack&Pitch, 16.8.
Avant Premiers, 13 – 15.8.
CineLink Talks, 12 – 16.8.