-5 C
Zenica
Petak, Decembar 6, 2019

Ukupno podjela

Sastanak u Gradskoj upravi zbog deponije Rača

Sastanak u Gradskoj upravi zbog deponije Rača

Sastanak u Gradskoj upravi zbog deponije Rača

Rješavanje problema deponije industrijskog otpada Rača i smanjenje zagađenja bila je tema razgovora koje su jučer u Gradskoj upravi vodili gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica Biđu Nair, Rudolf Otto Kores, konsultant “Kores Consultinga” iz Austrije, i njihovi saradnici.

Zajednički je ocijenjeno da je Zenica godinama “teško ekološko područje”, te je isto tako cilj svih učesnika takvo stanje promijeniti.

“Gradska uprava želi imati što više zaposlenih ljudi u gradu, ali i popraviti ekološku situaciju. EU i EBRD spremni su nam pomoći u tome o čemu svjedoći i to da smo uvršteni u mapu Zelenih gradova, što znači da će u narednom periodu naši prijatelji pomoći nam identifikovati zagađivače, ali i pod povoljnim uslovima iste dovoditi u normalne granice. Svi oni koji budu radili na tome imat će apsolutnu podršku Gradske uprave”, rekao je gradonačelnik Kasumović.

Generalni direktor AMZ Biđu Nair rekao je da ova kompanija ima jasan ekološki plan koji će ispoštovati kroz finansiranje iz vlastitog budžeta. Prvi korak bit će izgradnja najsavremenijih kotlovskih postrojenja koja će služiti i za grijanje stanova i privrednih subjekata u Gradu, što je projekat vrijedan 42 miliona eura. Deponija Rača ozbiljan je problem o čijem će rješavanju uskoro razgovarati zainteresovani investitori predvođeni Koresom, bliskim prijateljem Valantina Inzka, visokog predstavnika u BiH.

Dr. Rudolf Otto Kores najavio je kako zajedničkim nastupom Grad Zenica, ArcelorMittal Zenica i investitori mogu osigurati velika sredstva iz EU i drugih fondova koja će biti iskorištena za poboljšanje ekološkog stanja u našem gradu.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Zenica
fog
-5 ° C
-5 °
-5 °
100 %
1kmh
75 %
pet
8 °
sub
10 °
ned
9 °
pon
8 °
uto
4 °
Sastanak u Gradskoj upravi zbog deponije Rača

Posljednje objavljeno