29 C
Zenica
Nedjelja, August 18, 2019

Ukupno podjela

Savjeti za prestanak pušenja

Savjeti za prestanak pušenja

Ukoliko ste strastveni pušač a voljeli biste prestati, evo nekoliko savjeta kako biste najlakše uspjeli sa svojom namjerom koje donosi psihologinja Jo Hemmings.

1. Postavite si male ciljeve i kad ih ostvarite – nagradite se

Kada uspijete da ne zapalite cigaretu u određenom vremenskom periodu koje ste sebi zadali, nagradite se! Nagrada može biti neka poslastica ili nešto što vas veseli. Kada produžite vremenski period bez cigarete, priuštite si vrijedniju nagradu.

2. Koji su vaši okidači?

Svaki pušač ima okidače koji uzrokuju paljenje cigarete. Pokušajte otkriti koji su vaši otkidači i pokušajte ih ukinuti ili izbjeći. Kada do njih ipak dođe, nađite zamjenu za cigaretu- neka to bude jabuka, slatkiš ili slično.

3. Izbacite iz kuće sav pribor za pušenje

Jo napominje kako ćete prestati pušiti samim tim što u kući nemate pribora za pušenje. Ovim načinom, cigareta će vas manje i vući.

4. Tražite pomoć bližnjih

Tražite od prijatelja i porodice da vam pomognu u savčadavanju vaše ovisnosti. Moralna podrška u ovim momentima je neprocjenjiva.

Ukoliko se uspijete pridržavati ovih savjeta, velike su šanse da ćete prestati pušiti, smatra Jo. Ipak, ako i to ne pomaže, probajte naći neku alternativu cigaretama ili barem smanjiti unos.

Zenica
clear sky
29 ° C
29 °
29 °
26 %
2.1kmh
0 %
ned
21 °
pon
29 °
uto
31 °
sri
28 °
čet
25 °

Posljednje objavljeno