21.1 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Zenica
    scattered clouds
    21.1 ° C
    21.1 °
    21.1 °
    50 %
    0.8kmh
    29 %
    ned
    22 °
    pon
    16 °
    uto
    17 °
    sri
    20 °
    čet
    22 °

    Saznajte kojih 5 namirnica će vas učiniti pametnijima

    Saznajte kojih 5 namirnica će vas učiniti pametnijima

    Hrana koju jedemo utječe na zdravlje mozga, a postoje namirnice koje u svom sastavu imaju nutrijente koje stimuliraju funkcioniranje mozga, pamćenje, koncentraciju. Znanstvenici ističu da sljedećih 5 namirnica poboljšavaju analitičke i kognitivne sposobnosti mozga:


    Orasi – Orašasti plodovi sadrže najkorisnije elemente u tragovima za naš mozak – zdrave masti. Prehrana bogata mononezasićenim masnim kiselinama pozitivno utječe na učenje i pamćenje. Ipak, ne pretjerujte, orašasti plodovi su visokokalorični. Preporučena dnevna doza je oko 13 g.

    Crna čokolada – Odlična da nas razbudi i podigne šećer, crna čokolada poboljšava dotok krvi u mozak, smanjuje stres i dobro djeluje kad imate tremu. To je sve zbog serotonina, poboljšava raspoloženje i smanjuje anksioznost. Mnogi studenti znaju koliko je dobro pred ispit pojesti kockicu crne čokolade.

    Losos – Ova riba je bogata omega-3 masnim kiselinama. Elementi u tragovima lososa omogućavaju neuronima da rade još efikasnije. Da bi se sačuvala kvaliteta hranljivih materija, preporučuje se konzumiranje lososa pripremljenog na žaru ili na pari.

    Brokula – Izuzetno hranljivo povrće koje sadrži malo kalorija i masnoća. Uz vitamine A, C, E, B6, brokula je bogata folnom kiselinom, nužnom za rast, razvoj i održanje zdravlja mozga. Također, brokola je sjajna za borbu protiv upalnih procesa u organizmu.

    Borovnice – Najbolje bobičasto voće za pamćenje. Potiče obnavljanje živčanih stanica – sadrže mangan, vitamine A, B, C i K. najbolje je da ih konzumirate svježe, ali možete ih upotrebiti i u sokovima, smoothiejima, voćnim salatama.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Hrana koju jedemo utječe na zdravlje mozga, a postoje namirnice koje u svom sastavu imaju nutrijente koje stimuliraju funkcioniranje mozga, pamćenje, koncentraciju. Znanstvenici ističu da sljedećih 5 namirnica poboljšavaju analitičke i kognitivne sposobnosti mozga:


    Orasi – Orašasti plodovi sadrže najkorisnije elemente u tragovima za naš mozak – zdrave masti. Prehrana bogata mononezasićenim masnim kiselinama pozitivno utječe na učenje i pamćenje. Ipak, ne pretjerujte, orašasti plodovi su visokokalorični. Preporučena dnevna doza je oko 13 g.

    Crna čokolada – Odlična da nas razbudi i podigne šećer, crna čokolada poboljšava dotok krvi u mozak, smanjuje stres i dobro djeluje kad imate tremu. To je sve zbog serotonina, poboljšava raspoloženje i smanjuje anksioznost. Mnogi studenti znaju koliko je dobro pred ispit pojesti kockicu crne čokolade.

    Losos – Ova riba je bogata omega-3 masnim kiselinama. Elementi u tragovima lososa omogućavaju neuronima da rade još efikasnije. Da bi se sačuvala kvaliteta hranljivih materija, preporučuje se konzumiranje lososa pripremljenog na žaru ili na pari.

    Brokula – Izuzetno hranljivo povrće koje sadrži malo kalorija i masnoća. Uz vitamine A, C, E, B6, brokula je bogata folnom kiselinom, nužnom za rast, razvoj i održanje zdravlja mozga. Također, brokola je sjajna za borbu protiv upalnih procesa u organizmu.

    Borovnice – Najbolje bobičasto voće za pamćenje. Potiče obnavljanje živčanih stanica – sadrže mangan, vitamine A, B, C i K. najbolje je da ih konzumirate svježe, ali možete ih upotrebiti i u sokovima, smoothiejima, voćnim salatama.

    Posljednje objavljeno