Šešelj: U Haag me mogu odvesti samo u lancima

Objavljeno prije 1 godina

Vođa Srpske radikalne stranke i zastupnik u Skupštini Srbije Vojislav Šešelj izjavio je da nema namjeru vraćati se u Den Haag, gdje ga 13. decembra očekuje žalbena rasprava po oslobađajućoj presudi za ratne zločine, piše u petak beogradski tisak.

ICTY i presuda ga uopće ne zanimaju

Šešelj je za beogradski list Kurir rekao da ga presuda i ICTY više uopće ne zanimaju pa ni pod cijenu života i da ga u Den Haag mogu odvesti ‘samo u lancima’.

Na pitanje o tome bi li se odlučio na samoubojstvo, kao što je to napravio bivši zapovjednik HVO-a Slobodan Praljak, za čiji je postupak ranije rekao kako je ‘vrijedan poštovanja’, Šešelj je rekao da bi to učinio suptilnije, a ‘ne na prepad’.

Vođa radikala kaže kako bi započeo štrajk glađu ‘javno i pred kamerama’ i u tome bi bio ‘ustrajan i išao do kraja’.

“Oni (u ICTY) to znaju i zato me se boje”, rekao je Šešelj, koji je tokom suđenja u Den Haagu već štrajkao glađu 28 dana nakon što su mu, zbog nepoštovanja suda, bili zabranjeni posjeti članova obitelji.

Ako se ne odazove, zastupat će ga branitelj po službenoj dužnosti

Šešelja 13. decembra u Den Haagu očekuje žalbena rasprava po presudi za ratne zločine.

Sud je saopštio da će, u slučaju da se Šešelj ne odazove na raspravu, njegove interese zastupati branitelj po službenoj dužnosti.

Šešelja je haški sud prvostepenskom presudom oslobodio krivnje po svim tačkama optužnice za ratne zločine u BiH, Hrvatskoj i protiv vojvođanskih Hrvata.