SIPA uhapsila Damira Nurkića, organizirao krijumčarenje droge u Švedskoj

Objavljeno prije 12 mjeseci
Foto: Arhiv

Nakon dugotrajne i temeljite istrage, postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA, su na području Lukavca, locirali, identificirali i lišili slobode osumnjičenog Nurkić Damira, rođenog 1981. godine u Tuzli, nastanjenog u Lukavcu.

Istraga nakon zapljene oko 4 kilograma kokaina, izuzetno visoke čistoće (preko 60 %), koje su 2015. godine, na brodu zaplijenili policijski organi Kraljevine Švedske, ukazala je da je osumnjičeni Nurkić dio međunarodne mreže narko kriminala, u kojoj je zajedno sa drugim osobama, sudjelovao u krijumčarenju veće količine opojne droge kokain.

Zajedničkom međunarodnom istragom, prikupljeni su dokazi da je Nurkić Damir, osumnjičen da je organizirao i koordinirao međunarodni transport i krijumčarenje opojne droge kokain iz Slovenije, preko Austrije te dalje u pravcu Švedske, kako bi bio dostavljen osobama sa područja BiH, koje se nalaze u Švedskoj i predstavljaju pripadnike ilegalnog narko tržišta u toj zemlji.

Pravosudne institucije Kraljevine Švedske, za navedeno krijumčarenje kokaina, procesuirale su tri osobe sa područja BiH i regiona, koje se nalaze na području Švedske. (Dajdžić Mirnes osuđen na 4 godina zatvora, Jocić Vladimir na 6 godina i Mujezinović Suvad na 4 godine zatvora).

Zaplijenjeni kokain je izuzetno velike čistoće, u odnosu na zapljene koje su zabilježene u Europi, te njegova vrijednost na ilegalnom narko tržištu iznosi više od 300.000 KM.

Za osumnjičenog Nurkić Damira, koji je pod istragom zbog kaznenog djela organiziranog kriminala (čl. 250.) i neovlaštenog prometa opojnih droga (čl.195.) KZ BiH, predložena je mjera pritvora iz razloga opisanih u članku 132. točka b) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Pritvor je predložen i iz razloga jer je tijekom istrage utvrđeno da je osumnjičeni obilazio svjedoke i saučesnike, te ih zastrašivao i instruirao kako da svjedoče u predmetu.

Tužiteljstvo BiH sudjeluje u više međunarodnih operacija, sa ciljem borbe protiv kaznenih djela sa međunarodnim elementom, a u navedenom predmetu ostvarena je suradnja sa institucijama Švedske i Austrije.