Širom svijeta kršćani slave Božić, rođenje Kristovo

Objavljeno prije 12 mjeseci

Božić, dan rođenja Isusa Krista, obilježava se danas diljem svijeta, pa tako i u zemljama regije. To je jedan od najznačajnijih praznika u katoličkom, odnosno kršćanskom svijetu.

Božić 25. prosinca po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

U kršćanstvu se vjeruje kako je Kristovo rođenje donijelo svjetlost istine ljudskom rodu i kako je tim događajem ispunjeno starozavjetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Jaslicama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa sinom Božjim, njegovom majkom Marijom i poočimom Josipom, klanjaju se na Božić vjernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda.

Božić se počeo obilježavati u Rimu u četvrtom stoljeću i to 25. prosinca, iako se pouzdano ne zna datum Isusovog rođenja.

Na taj dan su Rimljani slavili Sol Invictus, odnosno rođendan Nepobjedivog Sunca te se pretpostavlja kako je proslava Božića na taj dan nastavak tradicije blagdana.