11.7 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Sjemenke bundeve snižavaju holesterol i šećer u krvi

    Sjemenke bundeve snižavaju holesterol i šećer u krvi

    Sjemenke bundeve snižavaju količinu lošeg holesterola u krvi, ali treba ih jesti umjereno jer se u 100 grama skriva oko 450 kalorija.

    Sjemenke bundeve zdrave su grickalice koje garantuju fizičko i mentalno zdravlje pojedinca. Možete ih jesti samostalno kao zdravi međuobrok ili dodati salatama, juhama i brojnim drugim jelima.

    1. Snižavaju šećer u krvi

    Sjemenke bundeve sadrže nezasićene masne kiseline koje su korisne pri regulaciji količine šećera u krvi, pa se zato preporučuju kao korisna namirnica i osobama koje pate o dijabetesa.

    2. Čuvaju srce

    Istraživanja su pokazala da sjemenke bundeve snižavaju količinu lošeg holesterola, smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka te štite od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.

    3. Zasićuju i potiču probavu

    U stotinu grama sjemenki bundeva nalazi se čak 19 grama bjelančevina. Nameću se kao izvrsna namirnica za osobe koje ne jedu hranu životinjskog porijekla, ali i sve one koji žele grickati nešto zdravo. Uz to sadrže prehrambena vlakna, koja potiču rad probave.

    4. Čuvaju zdravlje kosti

    Sjemenke bundeve odličan su izvor cinka, koji je potreban za izgradnju kostiju. Već 30 grama ovih sjemenki zadovoljava otprilike petinu dnevnih potreba za ovim mineralom.

    5. Antiupalno djelovanje

    Bundevine košpice sadrže spojeve koje imaju antiupalno djelovanje. Upravo zato preporučuju se osobama koje imaju artritis, ali se smatraju i dobrom prevencijom protiv nekih vrsta raka. Povrh svega, dokazano poboljšavaju rasploženje.

    Kako pripremiti bundevine sjemenke?

    Odstranite plod bundeve od košpica, operite ih u vodi i posušite papirnatim ručnikom. Rasprostrite koštpice na papir za pečenje, pa stavite sušiti u prethodno zagrijanu rernu na 120 Celzijevih stepeni oko 15 do 20 minuta.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Sjemenke bundeve snižavaju količinu lošeg holesterola u krvi, ali treba ih jesti umjereno jer se u 100 grama skriva oko 450 kalorija.

    Sjemenke bundeve zdrave su grickalice koje garantuju fizičko i mentalno zdravlje pojedinca. Možete ih jesti samostalno kao zdravi međuobrok ili dodati salatama, juhama i brojnim drugim jelima.

    - Reklama -

    1. Snižavaju šećer u krvi

    - Reklama -

    Sjemenke bundeve sadrže nezasićene masne kiseline koje su korisne pri regulaciji količine šećera u krvi, pa se zato preporučuju kao korisna namirnica i osobama koje pate o dijabetesa.

    - Reklama -

    2. Čuvaju srce

    Istraživanja su pokazala da sjemenke bundeve snižavaju količinu lošeg holesterola, smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka te štite od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.

    3. Zasićuju i potiču probavu

    U stotinu grama sjemenki bundeva nalazi se čak 19 grama bjelančevina. Nameću se kao izvrsna namirnica za osobe koje ne jedu hranu životinjskog porijekla, ali i sve one koji žele grickati nešto zdravo. Uz to sadrže prehrambena vlakna, koja potiču rad probave.

    4. Čuvaju zdravlje kosti

    Sjemenke bundeve odličan su izvor cinka, koji je potreban za izgradnju kostiju. Već 30 grama ovih sjemenki zadovoljava otprilike petinu dnevnih potreba za ovim mineralom.

    5. Antiupalno djelovanje

    Bundevine košpice sadrže spojeve koje imaju antiupalno djelovanje. Upravo zato preporučuju se osobama koje imaju artritis, ali se smatraju i dobrom prevencijom protiv nekih vrsta raka. Povrh svega, dokazano poboljšavaju rasploženje.

    Kako pripremiti bundevine sjemenke?

    Odstranite plod bundeve od košpica, operite ih u vodi i posušite papirnatim ručnikom. Rasprostrite koštpice na papir za pečenje, pa stavite sušiti u prethodno zagrijanu rernu na 120 Celzijevih stepeni oko 15 do 20 minuta.

    Zenica
    overcast clouds
    11.7 ° C
    11.7 °
    11.7 °
    39 %
    2.9kmh
    97 %
    pet
    12 °
    sub
    14 °
    ned
    4 °
    pon
    6 °
    uto
    5 °