Slučaj Dragičević- da li odgovorni sakrivaju istinu?

Objavljeno prije 7 mjeseci
Foto: Arhiv

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka uložilo je žalbu na rješenje Osnovnog suda o odbijanju prijedloga za produženje pritvora Alenu Kukiću, osumnjičenom za brisanje video zapisa nadzornih kamera u slučaju smrti Davida Dragičevića, saznaje BHT1. Ovo je još jedan potez u sakrivanju ubica Davida Dragičevića ili ….

U međuvremenu je Posebno odjeljenje republičkog tužilaštva RS obustavilo istragu protiv patologa Željka Karana. Obustava istrage protiv njega nastavak je niza grešaka koje su tužitelji počinili u slučaju istrage o ubistvu Davida Dragičevića. Tvrdi to za BHRT član Međunarodnog advokatskog tima u ovom slučaju Ifet Feraget.

“I bez konačne analize svih dokaza bilo je moguće procijeniti da je Karan već učešćem na famoznoj konferenciji za novinare potvrdio da je bio karika u lancu. Dakle cilj je ponovo parcijalnim tužilačkim odlukama potvrditi ispravnost postupanja Tužilaštva”, tvrdi Feraget.

Karan je bio osumnjičen da je falsificirao toksikološki nalaz koji je naknadnim analizama opovrgnut kada je riječ o nlazima o postojanju alkohola i droga u Davidovom organizmu. Prijavljeno djelo nije krivično djelo, piše u obrazloženju o obustavi istrage Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog tužilaštva RS.

Karan je izjavio medijima da je logična odluka tužilaštva.

Veliki broj nepravnosti

Glavni okružni javni tužilac Želimir Lepir je na upit BHRT-a odgovorio da ni okolnosti puštanja na slobodu Alena Kukića, niti odluka o obustavljanju istrage protiv patologa Željka Karana ne utiču na tok i dinamiku istrage u vezi sa ubistvom Davida Dragičevića. Za slučaj optužnice protiv dvojice policijskih tehničara zbog uklanjanja donjeg veša kao jednog od dokaza, Lepir nas je uputio na Osnovni sud koji treba da zakaže ročište za izjašnjenje o krivici.

Kukić je pušten na slobodu nakon što je sud utvrdio da tužitelj nije jasno obrazložio osnov sumnje da je ovaj zaista brisao snimke video nadzora sa objekata u ulici Velibora Janjetovića Janje. Time se dovodi u pitanje kompletan scenario Tužilaštva o načinu na koji je ubijen David Dragičević. To osim advokata Ferageta tvrdi i novinar Nikola Morača koji od prvog dana prati slučaj.

Upitan je, smatra advokat Feraget, značaj vještačenja video snimaka u Norveškoj s obzirom na ključni propust – nezakonito prikupljanje dokaza iz pomenute ulice.

Međunarodni advokatski tim i dalje čeka odgovor zašto je Tužilaštvu trebalo stotinu dana za donošenje naredbe o provođenju istrage o ubistvu Davida Dragičevića kako bi konačno bilo utvrđeno da li je riječ o grubom propustu ili namjernom zataškavanju slučaja.