25 C
Zenica
Ponedjeljak, Juli 22, 2019

Ukupno podjela

Smajić: Budite drugačiji i trudite se (AUDIO)

Smajić: Budite drugačiji i trudite se (AUDIO)

I u maju nastavljamo s našim projektom ‘Ženska strana života’ kada je tema samopouzdanje. U prvoj emisiji ‘One dolaze’ predstavljamo Zeničanku Amru Smajić.

Tridesetjednogodišnja Amra Smajić rođena je u Zenici gdje je završila osnovnu i srednju medicinsku školu, nakon čega je upisala Hemijsko inžinjerstvo na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Zenici.

Odrasla je u prigradskom naselju Gračanica, gdje je završlla osnovnu školu, a djetinjstvo pamti po lijepim uspomenama.

“S obzirom da sam odrasla u postratnom periodu, nismo imali toliko toga materijalnog, ali smo znali cijeniti svaku sitnicu”, govori Smajić na početku razgovora. 

Imate li dovoljno samopouzdanja?

Loading ... Loading ...

Oduvijek je imala sklonost prema prirodnim naukama, a zbog lošije finansijske mogućnosti nije upisala farmaceutski fakultet. Zbog toga se odlučila na hemijsko inžinjerstvo koja je srodna nauka farmaciji.

Nakon završenog fakulteta, iako nije pronašla posao u svojoj struci, nije ostala demotivisana. Radila je brojne honorarne poslove, pa kao i trgovac, kako bi obezbijedila svoja lična primanja za edukaciju. Završila je i kurs njemačkog jezika gdje je dostigla C1 stepen, ali i engleski jezik s istim stepenom poznavanja kao i njemački.

“Ne mogu reći da nisam razmišljala o odlasku vani. Smatrala sam da mi ove vještine mogu dodatno pomoći u pronalasku posla u BiH. Redovno sam slala prijave na konkurse, a nakon intervjua u kompaniji ArcelorMittal Zenica dobila sam posao. Mogu reći da su prepoznali moj trud i sve dodatne edukacije i pružili mi priliku da radim u njihovoj kompaniji, gdje sam već skoro dvije godine”, izjavila je Smajić.

Trenutno radi u pogonu Energetika na procesima tretmana voda. Uključena je i u tehnički tim za realizaciju projekta Toplana Zenica, te je i projekt leader za instalaciju sistema odsumporavanja s novih kotlova.

Položaj žene i djevojke ovisi od kućnog odgoja

O statusu i položaju djevojaka, u mjestu gdje je pohađala školu, ističe kako su se one uvijek više isticale od muškaraca.

“Bile su vrjednije i smatram da svaka djevojka, što bi i poručila generalno, treba da bude drugačija i razmišlja na način kako drugi ne razmišljaju, da čita knjige koje drugi ne čitaju i stiče vještine koje drugi nemaju. Položaj djevojaka u mojoj školi je bio povoljan. Puno je više bilo djevojaka koje su bile zainteresovane za učenje i edukaciju. Sve je individualno i zavisi od kućnog odgoja”, dodaje naša sagovornica.

U životu je i sama imala mnogo vannastavnih aktivnosti. Bavila se i nogometom, navijala za Real Madrid i imala dres Zinedine Zidanea.

U nastavku razgovora je kazala da razumije mlade ljude koji žele otići van Bosne i Hercegovine. Prvenstveno jer žele steći uslove za egzistenciju. I sama je razmišljala o odlasku, ali ističe da sve odlučuje pojedinac za sebe.

“Imala sam sreću da nisam ostvarila svoje namjere da odem u Njemačku jer sam vezana za porodicu i bilo bi mi teško žrtvovati porodicu za ekonomsku stabilnost. Sretna sam da radim u jednoj svjetskoj kompaniji. Nisam morala ići u Evropu, ona je nekako došla meni”.

Ne trebamo čekati posao, krenimo za njim

Nije bila u prilici da samoinicijativno pokrene neki biznis, s obzirom da je njena struka specifična, ali smatra da su svi honorarni poslovi nakon studija jedna velika investicija u nju samu.

“Smatram da svi trebaju slijediti taj primjer. Ne trebamo čekati da posao ili novac dođu s neba, već trebamo krenuti sami za tim. Na kraju krajeva, kada dođete na razgovor za posao, konkretno kada sam došla u ArcelorMittal, jedina prednost mi je bila što sam radila sve honorarne poslove i što nisam sjedila kući”, govori Smajić.

U životu nema uzora, osim majke kojoj duguje neizmjerno hvala zbog onoga što je danas. Podrška je na putu njenog uspjeha bila neizostavna i od oca i supruga.

Pred kraj razgovora je kazala da je položaj žene u društvu težak.

“Ženama nije lako u ovom turbulentnom vremenu punom stresa, jer žene prvenstveno imaju dosta više uloga. Majke, supruge, poslovne žene, sve se to mora ukombinovati da bi bile uspješne. Moja poruka svim ženama, a generalno i mladim ljudima, je ta da je najbolja investicija ona u vlastitu budućnost. Budite drugačiji, trudite se i budite motivisani”, zaključila je Smajić.

.

Zenica
scattered clouds
25 ° C
25 °
25 °
69 %
2.1kmh
40 %
pon
26 °
uto
24 °
sri
24 °
čet
26 °
pet
26 °

Posljednje objavljeno