23.2 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Zenica
    broken clouds
    23.2 ° C
    23.2 °
    23.2 °
    60 %
    1.1kmh
    82 %
    ned
    25 °
    pon
    23 °
    uto
    30 °
    sri
    30 °
    čet
    30 °

    Smrznuto voće i povrće zdravije od svježeg?

    Smrznuto voće i povrće zdravije od svježeg?

    Smrznuto voće i povrće u nekim slučajevima zdravije je zbog većeg nivoa vitamina C, rezultati su najnovijeg istraživanja.

    Naučnici su ispitali nivoe vitamina C u malinama, ananasu, mrkvi, grašku i kukuruzu šećercu. Utvrdili su da je mala razlika između svježeg i smrznutog stanja.

    U nekim slučajevima smrznuta varijanta sadržavala je veći nivo ovog vitamina.

    Taj viši nivo vitamina C posebno je bio izražen kod smrznutih malina i graška.

    Skoro da nema razlike između smrznutog i svježeg ananasa što se tiče nivoa vitamina.

    Naučnici vjeruju da je razlog tome što se svježi proizvodi prebacuju sa velikih udaljenosti i ostavljaju u magacinima i u prodavnicama dug vremenski period.

    U nekim slučajevima, svježe jabuke i krompir mogli su se ubrati čak i godinu dana ranije a onda držati u frižiderima sa niskim nivoom kiseonika kako bi se efikasno zaustavio proces sazrijevanja i kvarenja.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Smrznuto voće i povrće u nekim slučajevima zdravije je zbog većeg nivoa vitamina C, rezultati su najnovijeg istraživanja.

    Naučnici su ispitali nivoe vitamina C u malinama, ananasu, mrkvi, grašku i kukuruzu šećercu. Utvrdili su da je mala razlika između svježeg i smrznutog stanja.

    U nekim slučajevima smrznuta varijanta sadržavala je veći nivo ovog vitamina.

    Taj viši nivo vitamina C posebno je bio izražen kod smrznutih malina i graška.

    Skoro da nema razlike između smrznutog i svježeg ananasa što se tiče nivoa vitamina.

    Naučnici vjeruju da je razlog tome što se svježi proizvodi prebacuju sa velikih udaljenosti i ostavljaju u magacinima i u prodavnicama dug vremenski period.

    U nekim slučajevima, svježe jabuke i krompir mogli su se ubrati čak i godinu dana ranije a onda držati u frižiderima sa niskim nivoom kiseonika kako bi se efikasno zaustavio proces sazrijevanja i kvarenja.

    Posljednje objavljeno