Snijeg stiže a trajni smještaj za migrante nije osiguran

Objavljeno prije 6 mjeseci

Sa jučerašnjim danom istekao je rok koji je Boris Horvat, vlasnik firme „Miral“ iz Velike Kladuše, dao da se riješi problem migranata privremeno smještenih u njegovoj hali.

Horvat je o tome obavijestio nadležne prije 15 dana, ali ga, kaže, niko nije kontaktirao.

Taj rok Horvat je dao i Međunarodnoj organizaciji za izbjeglice (IOM) da nađe način finansiranja boravka migranata. Za sada nema ni dogovora ni nove lokacije za smještaj.

U Ministarstvu sigurnosti BiH tvrde da su predstavnici IOM-a ipak počeli pregovore s Horvatom o mogućem produženja zakupa prostora. To nam je potvrdio i Admir Malagić, portparol tog ministarstva.

Kako je naveo, smještaj u zgradi “Mirala” bio je tek privremeno rješenje. Namjera je bila migrante na duži period premjestiti u “Agrokomercove” objekte u Polju, ali se u tome nije uspjelo zbog opstrukcija velikokladuške vlasti.

Alternativnog rješenja nema ni na vidiku, pa se još ne zna šta će biti s nekoliko stotina migranta trenutno smještenih u “Miralu”.

O tom problemu jučer je raspravljala i Vlada USK koja je donijela zaključak da se od IOM-a zahtijeva da migrante iz “Mirala” prebaci u Prihvatni centar Ušivak u Hadžićima.