Solak: Šteta na poljoprivredi u FBiH će biti značajna

Objavljeno prije 2 godine

Novi snijeg koji pada u Federaciji BiH ne predstavlja nikakvu značajniju opasnost, prijetnju niti bilo kakav dodatni angažman struktura Civilne zaštite u FBiH, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

“Nema nikakve opasnosti. Snijeg koji je padao jučer bio je slabog intenziteta, ali je u principu ostao i zabijelio skoro u cijelom dijelu Federacije BiH. Na planinama je to nešto malo izraženije, dok je u nizinama između 500 i 600 metara nadmorske visine to otprilike par novih centimatara snijega”, rekao je Solak.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite istakao je da što se tiče planina i prevoja tu su prisutni određeni problemi u odvijanju saobraćaja, jer nekada teški kamioni ili vozila koja ne posjeduju zimsku opremu naprave zastoj. Ali, navodi da se na svim tim značajnijim i bitnijim mjestima, gdje se to može i desiti, nalaze punktovi zimske službe i BIHAMK-ova vozila i to se veoma brzo rješava.

“Ono što možemo i očekivati s obzirom da su kolege iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH najavile jeste da sa današnjim danom prestaju padavine i da već ide razvredravanja. Doduše neće to pratiti naglo povećanje temperature, ali ide razvedravanje”, rekao je Solak.