Španiji upitan nastup na SP zbog miješanja politike

Objavljeno prije 12 mjeseci

Učešće reprezentacije Španije na Svjetskom nogometnom prvenstvu sljedeće godine u Rusiji moglo bi doći u pitanje nakon što je Svjetska nogometna asocijacija FIFA izrazila zabrinutost zbog miješanja politike u rad Nogometnog saveza Španije (RFEF).

Svjetska kuća nogometa upozorila je čelnike RFEF-a da bi umiješanost španskih vlasti u izbore za novog predsjednika Saveza mogla dovesti do izbacivanja “Furije” s Mundijala u Rusiji.

Na čelu Nogometnog saveza Španije trenutno je Juan Luis Larrea kao vršitelj dužnosti nakon što je bivši čelnik Angel Maria Villar bio prinuđen odstupiti zbog optužbi za korupciju.

“Možemo potvrditi da je FIFA nedavno poslala pismo RFEF-u u kojem se izražava zabrinutost situacijom u Savezu i podsjetila da svi savezi trebaju rješavati svoje probleme nezavisno. Svi savezi moraju znati da ne smije biti vanjskog miješanja trećih strana u unutrašnje stvari. Mi iz FIFA-e u kontaktu smo s RFEF-om i u sljedećim sedmicama delegacije FIFA-e i UEFA-e (Evropska nogometna asocijacija) doći će u Madrid da provjere situaciju”, navodi se u današnjem saopćenju FIFA-e.