Ukupno podjela

Štete od poplava i klizišta u Zenici premašile 2,5 miliona KM

Štete od poplava i klizišta u Zenici premašile 2,5 miliona KM

Zbog aktuelnih vremenskih prilika Štab civilne zaštite Grada Zenica prolongirao je za danas planirano usvajanje Odluke o prestanku stanja prirodne nesreće od poplava i klizišta na području Grada Zenica.

Prema prvim preliminarnim rezultatima sa terena, usljed poplava i klizišta u proteklih desetak dana na području grada, šteta pričinjena na objektima, putnoj i drugoj infrastrukturi iznosi preko 2,5 miliona KM.

Na prijedlog gradonačelnika Fuada Kasumovića, Gradska uprava Zenica će domaćinstvima čiji su stambeni objekti bili na direktnom udaru poplava i klizišta u prošlonedjeljnoj prirodnoj nesreći, isplatiti jednokratnu niovčanu pomoć u iznosu od 1.500 KM.

“Jednokratnu novčanu pomoć dobit će porodice koje žive u stambenim objektima na kojima su usljed ovih poplava i klizišta nastale štete. Predstavnici Mjesne zajednice Tetovo dostavili su nam spisak sa 14 takvih porodica prema kojima ćemo interventno djelovati, a pretpostavljamo da na području grada ima dvadesetak takvih domaćinstava”, kaže gradonačelnik Kasumović.

Gradski pravobranilac Zlatko Osmanović izvjestio je Štab civilne zaštite Grada Zenica da je po nalogu gradonačelnika obavio razgovor sa predstavnicima ArcelorMittal Zenica, a u vezi sa poplavama u naselju Tetovu uzrokovanim začepljenjem glavnog kolektora koji je u vlasništvu ove kompanije.

Prema riječima gradskog pravobranitelja, predstavnici ArcelorMittal Zenica iskazali su spremnost da se ovaj problem riješi na zadovoljstvo svih strana, a prvenstveno mještana Tetova koji su pogođeni poplavama.

Zenica
clear sky
16 ° C
16 °
16 °
93 %
1.5kmh
0 %
uto
25 °
sri
25 °
čet
27 °
pet
29 °
sub
20 °

Posljednje objavljeno