Stručnjaci iznenađeni: Šefice nisu garancija dobrih plaća

Žene na čelu kompanija nisu garancija kako će njihove zaposlenice biti plaćene jednako kao i njihove muške kolege, pokazala je nova studija. 

Istraživanje je pokazalo kako “značajan rodni jaz u plaćama” postoji i kada su žene na vodećim položajima u kompanijama. 

U studiji se navodi kako žene iz analiziranog uzorka u prosjeku zarađuju sedam posto manje od svojih muških kolega. Uzorak se sastoji od podataka iz devet europskih zemalja te su korišteni podaci o šefovima i zaposlenicima iz širokog spektra sektora uključujući proizvodnju, zdravstvo, visoko obrazovanje, transport, financijske službe i telekomunikacije. 

“Postoje vrlo dobri razlozi da vjerujemo kako bi žene mogle imati koristi od toga da imaju šefice. Iznenađeni smo spoznajom kako to nije slučaj”, rekla je Margriet van Hek, glavna istraživačica na studiji.

Istraživači navode kako je jedan od razloga za takve rezultate činjenica da žene na upravljačkim položajima još uvijek nemaju stvarnu moć jer često zapnu na nižim položajima umjesto da napreduju prema višim.