Suđenje Zukiću i drugima: Svjedoci se nisu pojavili pred Sudom

Objavljeno prije 1 godina

Pred Općinskim sudom u Sarajevu nastavljeno je suđenje generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću i još sedam optuženih osoba za više krivičnih djela.

Pred Sudom su trebali svjedočiti Ismet Keserović i Brajko Hasančić, ali nijedan od njih se nije pojavio. Keserović se nalazi na privremenom radu u Njemačkoj, dok je Hasančićeva supruga kazala kako se njen suprug nalazi u Poljskoj.

Umjesto ispitivanja svjedoka Tužilaštvo KS je Sudu uložilo materijalne dokaze u vidu ovjerenih kopija svjedočanstva i diplome o završenoj školi Ismeta Keserovića.

Keserović je trebao biti zaposlen u Elektroprivredu BiH, ali je odustao.

Podsjećamo, optužnica tereti Amira Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku te Ramiza Karavdića za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te protuzakonito posredovanje.

U optužnici je navedeno da su Zukić i Bibić tokom 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako i Ramiz Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama Elektrodistribucije koja pripada JP Elektroprivreda BiH. Nakon toga su koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića, tadašnjeg direktora Elektrodistribucije koji se tereti za zloupotrebu položaja, realizirana nezakonita zapošljavanja.

Ista optužnica tereti i potpredsjednika SDA Asima Sarajlića za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, dok je Zukić optužen i za nedozvoljeno držanje oružja.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. novembar.