Svaka od 55 članica UEFA-e dobit će po milion eura

Objavljeno prije 2 godine

Predsjednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksandar Čeferin optužio je danas najbolje evropske lige da pokušavaju da ucjenjujuju evropsku kuću fudbala.

Udruženje evropskih profesionalnih fudbalskih liga (EPFL), koje predstavlja lige iz 25 zemalja, kritikovalo je planove UEFA-e da ponudi više mjesta u Ligi prvaka klubovima iz četiri najbolje evropske lige na račun klubova iz manjih liga. UEFA je takvu odluku donijela pošto su najbolji evropski klubovi zaprijetili da će osnovati svoju Super ligu, zatvorenog tipa. Govoreći o “nekim ligama”, Čeferin je rekao da “nikada neće podleći ucjenama onih koji misle da mogu da manipulišu manjim ligama, ili da nametnu svoju volju, pošto misle da su moćni zbog svojih astronomskih zarada”.

Dogovor između EPFL i UEFA-e da se izbegnu podudaranja u terminima utakmica istekao je prošlog mjeseca, a EPFL je saopštilo da će njene lige sada moći slobodno da organizuju utakmice u isto vrijeme kada su na programu i utakmice u Ligi prvaka i Ligi Evropa.

Slovenac je rekao da “novac ne vlada” i obećao “redizajniranje” fudbala u narednih pet godina. On je naveo da će UEFA svakoj od svojih 55 članica dati milion eura, kao “uplatu solidarnosti” od prihoda evropske kuće fudbala.

“Ovu solidarnu isplatu možemo da zahvalimo uspehu naših takmičenja nacionalnih sastava. UEFA nije tu da bi gomilala bogatstvo. I ubuduće će, ako finansijski rezultati nadmaše naša očekivanja, sav višak biti raspodijeljen”, rekao je Slovenac.

UEFA je ukupno u finansijskoj 2015-2016 godini (od 1. jula do 30. juna) imala promet od 4,58 milijardi eura i profit od 102,1 miliona, a u finansijskoj 2014-2015 imala je gubitak od 27,9 miliona. Rezerve su porasle sa 531 na 633 miliona eura. Udruženje Evropskih klubova (ECA) čiji je predsjednik Karl Heinz Rummenigge, tražilo je veći garantovani prohiod za najveće evropske klubove i garancije da najbolja četiri kluba iz četiri najbolje evropske lige sa najboljim koeficijentom prodđu direktno u grupnu fazu Lige prvaka.

Novi format takmičenja počinje u kvalifikacijama za najelitnije evropsko takmičenje 2018. godine.

Čeferin je rekao da će razgovarati sa klubovima i ligama, kako bi osigurao da neslaganje među ligama ne nastavi da raste.

“Nekim klubovima moram da kažem da neće biti zatvorene lige. Takva liga nije u skladu sa našim vrijednostima i idejama. Radićemo zajedno da ispravimo neravnotežu koliko god je moguće”, naveo je Čeferin.