Svečano obilježeno 125 godina proizvodnje čelika u Zenici (VIDEO+FOTO)

Objavljeno prije 1 godina

Kompanija ArcelorMittal Zenica večeras je u hotelu Zenica priredila svečanost povodom 125 godina proizvodnje čelika u Zenici.

Kao domaćin, prvi se zvanicama obratio generalni direktor ArcelorMittala Zenica Biju Nair.

“Večeras slavimo i pokazujemo kako je Zenica u proteklih 125 godina proizvodila čelik. Zenica je ovim pokazala da je veliki industrijski grad i ovim šalje jasnu poruku da je ovo grad koji je prepoznao važnost industrije. Pred nama je dug put i siguran sam da Zenica ima sretnu budućnost budući da radimo nove projekte. Sigurni smo da ćemo imati podršku grada i drugih institucija kako bismo ispunili naše ciljeve”, direktor Biju Nair.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je istakao kako ima odličnu suradnju sa direktorom Biju Nairom i čestitao ovaj veliki jubilej svim Zeničankama i Zeničanima.

“Istina da je Željezara rasla sa gradom, te da je mijenjala vlasnike, ali ona je opstajala i put kojim ide Mittal je put koji građani ovog grada žele. Želim stvoriti prijateljsko okruženje Mittalu i svjesni smo da iz dimnjaka ne očekujemo cvijeće. Nama treba čist zrak i mnogo radnih mjesta”, gradonačelnik Kasumović.

Također, i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević je čestitao na ovom velikom jubileju od 125 godina proizvodnje čelika.

“Čestitam i na uspjesima od 2004. godine, te svjesni smo da je ova kompanija prošla veliku ekonomsku krizu u svijetu. Ekološki razvoji se postižu i raduje me činjenica da je uspješno realizovan projekat ekološke zaštite. Dakle, još jednom na kraju se zahvaljujem ovoj kompaniji na društvenoj odgovornosti i podršci projekata kada su u pitanju sport, kultura i projekti koji su značajni za razvoj ovog grada”, izjavio Galijašević.

Među prisutnima su bili članovi rukovodstva, uprave i menadžmenta ArcelorMittala Zenica, direktori kompanija iz Mittalove grupacije u Evropi, ambasador Indije u BiH Rahul Chhabra, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, direktori Javnih preduzeća u Zenici, predstavnici Vlade i Skupštine ZDK, kao i mnogi drugi.

Večeras je premijer emitovan film o ArcelorMittalu Zenica koji već devet godina posluje u našem gradu.

Podsjećamo, prije 125 godina, u julu 1892. godine, počela je bogata historija proizvodnje čelika u Zenici, kada je grupa austrijskih industrijalaca osnovala prvu željezaru u regiji. Sam početak njenog rada predstavljao je centar prvog većeg evropskog industrijskog talasa koji je zahvatio područje Bosne i Hercegovine.

Kako je bilo večeras u hotelu Zenica, pogledajte u fotografijama i videu.

.

.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice

Svečano obilježeno 125 godina proizvodnje čelika u Zenici (VIDEO+FOTO)

Više na: https://www.zenit.ba/svecano-obiljezeno-125-godina-proizvodnje-celika-u-zenici-videofoto/

Posted by RADIO ZENIT on 2. studenoga 2017

.

Više na: https://www.zenit.ba/svecano-obiljezeno-125-godina-proizvodnje-celika-u-zenici-videofoto/

Posted by RADIO ZENIT on 2. studenoga 2017