Svečano probijen tunel u Ričicama kod Zenice (VIDEO+FOTO)

Objavljeno prije 12 mjeseci

Prokopavanjem posljednjih metara stijene, danas je ozvaničeno probijanje desne strane tunela Ričice na poddionici Klopče – tunel Pečuj kod Zenice.

Dužina tunela Ričice je 620m, a izvođač radova je konzorcij Euro-asfalt i Strabag AG.

Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić izjavio je da je ovo najzahtjevnija dionica na koridoru Vc i da je ovaj objekat dokaz da se može u rokovima realizovati planirani objekti.

“Za ovu dionicu možemo reći da je svaki metar najzahtjevniji, bilo da se radi o trasi, objektima ili mostovima. Situacija je takva da smo dobili zadatak da koridor provućemo ovom trasom koja je geološki najnestabilnija i najzahtjevnija. Želim da čestitam konzorciju na čelu sa Euro-asfaltom, svima od 450 radnika koji su radili na ovom objektu i onima koji su bilo čime doprinijeli da se ovaj objekat dovede u ovu fazu”, izjavio je Terzić.

Poddionica Klopče – Pečuj u Donjoj Gračanici nadovezuje se na poddionicu Drivuša – Klopče u zoni vijadukta Perin Han. Ugovor za izgradnju potpisan je 09. 05. 2016. godine. U dužini od 5,78 km grade se četiri vijadukta i dva tunela. Na ovom gradilištu ukupno je angažirano 430 radnika.

Zenička zaobilaznica na Koridoru Vc trenutno je najveće gradilište u BiH. Na izgradnji dvije poddionice Drivuša – Klopče i Klopče – Donja Gračanica, ukupne dužine osam kilometara grade se dva tunela, četiri vijadukta i most.

Vrijednost radova je 140 miliona eura. Zenička zaobilaznica zbog konfiguracije i geološko-tehničkih karakteristika predstavlja jednu od najzahtjevnijih dionica na Koridoru Vc.

Svečano probijen tunel u Ričicama kod Zenice

Svečano probijen tunel u Ričicama kod Zenice

Posted by RADIO ZENIT on 21. prosinca 2017

.