Svjetska banka: Na zapadnom Balkanu zaposlenost porasla šest posto

Objavljeno prije 2 godine

Objavljeni izvještaj Svjetske banke pod nazivom “Trendovi na tržištu rada zapadnog Balkana u 2017.”, pokazao je da je ova regija između 2010. i 2016. otvorila dodatnih 300.000 radnih mjesta, što predstavlja povećanje zaposlenosti od oko šest posto.

Ipak, navodi se da je nezaposlenost, sa stopom od 21 posto radne snage, i dalje previsoka.

U izvještaju se ističe da stopa povećanja zaposlenosti treba biti ubrzana kako bi bio ostvaren veći uticaj na veliku nezaposlenost i široko rasprostranjenu neaktivnost.

Stopa nezaposlenosti daje procjenu broja ljudi koji žele raditi i aktivno traže posao, dok se stopa neaktivnosti odnosi na one koji su ekonomski neaktivni zbog niza razloga.

Prema izvještaju, nedavni oporavak zaposlenosti je bio u korist starijih radnika, što se dijelom objašnjava demografijom, s obzirom da broj radnika iz starosne grupe od 55 do 64 godine značajno raste.

Zaposlenost ove grupe se povećala za preko 20 posto u većini zemalja, a oporavak zaposlenosti je takođe išao u korist visoko obrazovanih.

Izradu izvještaja omogućila je prva baza podataka koja daje pristup podacima o regionalnom tržištu rada na zapadnom Balkanu, a koja obezbjeđuje da se po prvi put izračunaju agregatni indikatori tržišta rada za šest zemalja zapadnog Balkana, i da se izvrši direktno međusobno poređenje zemalja regiona, kao odabranih zemalja EU.

Izvještaj se oslanja na podatke ankete radne snage zavoda za statistiku zemalja zapadnog Balkana i Eurostata.