Tvrđavu Vranduk modernizuje Evropska komisija

Objavljeno prije 1 godina

Muzej grada Zenice namjerava pospješiti turističke kapacitete srednjovjekovne tvrđave Vranduk uvođenjem u prostor tvrđave vizuelnih sadržaja, trodimenzionalnih predmeta kombiniranih sa savremenom tehnologijom, tj. audio-vizuelnim sadržajima i opremom za podršku dočaravanja srednjovjekovnog ambijenta u tvrđavi.

Sve to desit će se zahvaljujući IPA REG projektu Fortress ReInvented kao partner Muzeja grada Šibenika, općina Klis i Herceg Novi.

Riječ je o regionalnom projektu koji povezuje četiri tvrđave u tri države, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Projekat je vrijedan 1.310.232,30 eura.

“Za potrebe prezentacije srednjovjekovne kulture producirat ćemo album ‘Srednjovjekovna muzika Balkana’, u izvedbi muzičke grupe Fugato. Riječ je o tradicionalnoj muzici koja proizilazi iz kulturološkog miljea Dalmacije, Zagorja, Dubrovnika, Bosne, Boke, Srbije, te Makedonije. Sve kompozicije potiču iz srednjeg vijeka, u rasponu od 13. do 15. stoljeća. Također ćemo producirati 10 kratkih filmova koji tretiraju razne aspekte života u srednjem vijeku. Riječ je o filmovima urađenim sa opcijama naracije na tri jezika, bosanskom, engleskom i njemačkom. Tretiramo historijat tvrđave, trgovinu, zakonodavstvo, religiju, oružje/ratovanje, kuhinju, zanate, umjetnost/muziku, odijevanje, dokumente (pravne prirode, trgovinske sporazume, itd.)”, saopćili su autori projekta.

Oni su osigurali izradu lutke i srednjovjekovnog oklopa (bosanski vojnik), koja sjajno funkcionira u ambijentu tvrđave, te srednjovjekovnu odjeće – ženske haljine, mušku odjeću, četiri kompleta.

“Kako bismo upotpunili ponudu, nabavili smo četiri luka, komplete strijela, te fotopanel sa printom koji prikazuje bosanskog viteza i dvorsku damu. Poručili bismo izradu i drugih sitnih predmeta, replika grnčarije, kuhinjskog pribora, za potrebe predstavljanja srednjovjekovnog ognjišta. Za potrebe audio-vizuelne prezentacije namjenskih sadržaja dobit ćemo kompjutere, tablet, na kojima će posjetioci tvrđave dobijati dodatne podatke o prošlosti bosanske države, o historijatu vrandučke gradine, dakle, uz pomoć digitalnog kustosa”, saopćeno je.

Navedene aktivnosti, te oprema koju će nabaviti poboljšat će informiranost posjetilaca, osigurati da srednjovjekovni ambijent u tvrđavi bude upečatljviji, što ide u prilog tezi da je učenje kroz neposredni doživljaj daleko učinkovitije, koliko i zabavnije, navedeno je iz Muzeja grada Zenice.