U BiH će se proizvoditi dijelovi za električne automobile

Objavljeno prije 1 godina

Automobilska industrija je sve razvijenija u našoj zemlji i postala je jedna od pokretačkih snaga bh. ekonomije. Sve više bh. firmi sarađuje sa vodećim svjetskim automobilskim gigantima, a sada se žele uključiti i u proizvodnju dijelova za električne automobile, piše BiznisInfo.

Upravo je to jedna od stavki strateškog dokumenta nazvanog „Razvoj automobilske industrije FBiH“.

Ovaj dokumet podrazumijeva otvaranje ureda u Njemačkoj za lakše ostvarivanje kontakata s tamošnjim kompanijama, kao i Razvojnog ureda u Privrednoj komori FBiH.

Osnovni cilj ovog zajedničkog projekta je unapređenje automobilske industrije, kroz sistemsko podizanje konkurentnosti domaće privrede.

Domaćim proizvodačima time se omogućava stalni kontakt s njemačkim tržištem i stvaraju preduslovi za nove poslove, a samim i za nove investicije u proizvodne kapacitete.

Jedan od ciljeva je da domaća autoindustrija stvori uslove za osvajanje složenijih komponenti elektro automobila, čime bi bila otvorena nova radna mjesta uz povećanje izvoza.

Inače, BiH ima bogatu istoriju u ovoj industriji koja seže do 50-tih godina prošlog vijeka kada se u BiH počinju proizvoditi kamionski motori, zatim počinje sklapanje NSU princa i motocikla, potom VW Bube, Golfa i VW Caddy.

Danas u automobilskoj industriji radi više od 10.000 radnika a u izvozu automobilske industrije evidentiran rast iz godine u godinu. Ukupan izvoz automobilske industrije u BiH u 2016. godini iznosio je 734 miliona KM.

Među pet vodećih tarifa u ukupnom izvozu BiH dvije su iz oblasti automobilske industrije i to: sjedala u iznosu od 430 miliona KM i dijelovi i pribor motornih vozila u iznosu od 175,9 miliona KM.