20 C
Zenica
Subota, August 24, 2019

Ukupno podjela

U Canesu prikazan “Ice on fire” na kojem je Bosanac radio sa Leonardom Di Capriom (VIDEO)

U Canesu prikazan “Ice on fire” na kojem je Bosanac radio sa Leonardom Di Capriom (VIDEO)

Na filmskom festivalu u Cannesu sinoć je premijerno prikazan film “Ice on fire”. Radi se o dokumentarnom filmu čiju produkciju potpisuje svjetski poznati Leonardo Di Caprio, dok je koproducent i direktor fotografije Sarajlija sa američkom adresom Harun Mehmedinović.

Dokumentarni film koji je sinoć zaživio na velikom platnu svoju TV premijeru imat će 11. juna na kanalu HBO GO. “Ice on fire” koji govori o klimatskim promjenama na Zemlji, režirala je Leila Conners. Nakon radova za mnoge velike kuće poput BBC-a, ovaj film predstavlja do sada najveći uspjeh ovog Bosanca sa američkom adresom.

Ovaj rođeni Sarajlija, koji je tokom rata u BiH odselio u Los Angeles sa svojom porodicom, je inače sin poznatog bosanskohercegovačkog pisca Semezdina Mehmedinovića što je bitno utjecalo na njegov životni put, prenosi portal Radio Sarajevo.

Rad sa Di Capriom

O svom radu sa Di Capriom za ovaj portal izjavio je: “On dobro razumije temu o kojoj smo snimali i ima potrebu da pravi filmove koji će imati odjek i utjecaj u svijetu kada je u pitanju promjena klime. Ovo je njegov treći veliki dokumentarac o ovoj temi. I prethodna dva su imala neki utjecaj, a ovim želi poslati vjerovatno najjaču poruku. Imao je ideju šta želi od ovog projekta i morali smo mu vratiti film nazad tako da on bude jako zadovoljan. Nismo smjeli napraviti grešku jer on dobro razumije temu, i u tom smislu je jako zahtjevan. Ali meni to odgovara jer sam puno naučio, pričao sam sa puno ljudi, osjetio sam se te promjene…”

O samom filmu za The Rolling Stone, Di Caprio je izjavio: “Moji partneri i ja smo napravili Ice on Fire kako bi dali glas naučnicima i istraživačima koji neumorno rade svaki dan na prvoj liniji klimatskih promjena “, rekao je DiCaprio u nedavnoj izjavi. „Željeli smo napraviti film koji prikazuje ljepotu naše planete, ističući prijeko potrebna rješenja za obnovljive izvore energije i sekvestraciju ugljika. Ovaj film ne samo da pokazuje ono što je na kocki ako nastavimo s neaktivnošću i samozadovoljstvom – to pokazuje kako se, uz pomoć posvećenih naučnika, možemo boriti. Nadam se da će publika biti inspirisana da preduzme akcije kako bi zaštitila našu divnu planetu. ”

Pogledajte trailer filma “Ice on fire”.

Zenica
thunderstorm with rain
20 ° C
20 °
20 °
88 %
1.5kmh
40 %
sub
16 °
ned
25 °
pon
25 °
uto
27 °
sri
28 °

Posljednje objavljeno