U četvrtak počinje UFOL festival u Zenici

Objavljeno prije 2 godine

UFOL (Uzavreli FiLmski Objektiv) osnovan je sa sa idejom da se kroz popularizaciju angažovane kinematografije, koja nije dio uobičajenog kino repertoara, otvori prostor za promociju, promišljanje i razumjevanje aktuelnih društvenih pojava i problema u svijetu, zemlji i regionu.

UFOL ima za cilj decentralizaciju filmske kulture u Bosni i Hercegovini iz administrativnih centara prema drugim gradovima u kojima se filmski ali i drugi festivalski život odvija periodično ili nikako. Iz ovog razloga ćemo se potruditi da najbolji filmovi sa našeg festivala po ocjeni publike budu prikazani revijalni i u drugim gradovima i mjestima širom BiH koji nemaju potrebnu infrastrukturu za kino prikazivanje ili ne posjeduju potrebno znanje i iskustvo za organizaciju ovakvih programa.

Uz podršku Grada Zenica naše prvo izdanje ćemo realizirati u okviru 22. MKM Zeničko proljeće, a ubijeđeni smo će u narednim godinama MKM Zeničko proljeće i programska cjelina našeg i vašeg festival naići na mnogo više razumjevanja za to nadležnih entitetskih i državnih institucija, njihovih komisija i savjeta. Ono što vam obećavamo je da ćemo učiniti najbolje što možemo da postanemo stalno mjesto na mapi domaće, regionalne i međunarodne filmske industrije za najeminentnije filmske naslove koji se bave aktuelnim društvenim pojavama.

EKRAN PR TEAM