U Jemenu od gladi umrlo najmanje 85.000 djece do pet godina

Objavljeno prije 5 mjeseci

Međunarodna humanitarna organizacija Save the Children procjenjuje da je umro veliki broj, moguće i 850.000, djece mlađe od pet godina od neuhranjenosti tokom tri godine rata u Jemenu.

Organizacija je navela danas da je to “konzervativna” procjena zasnovana na prosječnim stopama smrtnosti za akutnu neuhranjenost koja, prema Ujedinjenim nacijama, pogađa više od 1,3 miliona djece u Jemenu od kada je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom ušla u rat protiv jemenskih Huti pobunjenika u martu 2015. godine.

Ne samo što djeca ginu u bombardovanju, nego još više njih umiru od gladi – “a to se potpuno može izbjeći”, rekao je direktor organizacije Save tje Children u Jemenu Tamer Kirolos i dodao da se djeca koja ovako umiru neizmjerno muče.

Rat u Jemenu izazvao je najtežu humanitarnu krizu na svijetu a Ujedinjene nacije upozorile su prošlog mjeseca da je i do 14 miliona Jemenaca na ivici gladi. UN pokušava da oživi pregovore o okončanju trogodišnjeg rata u toj zemlji.

Najmanje 6.800 civila je ubijeno a 10.700 je povrijeđeno u tom ratu prema nalazima UN-a. Zbog borbi i djelimične blokade zemlje za 22 miliona ljudi je potrebna humanitarna pomoć.