25.9 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    U keksu uvezenom iz BiH u Hrvatsku otkriven visok sadržaj kancerogenog spoja

    U keksu uvezenom iz BiH u Hrvatsku otkriven visok sadržaj kancerogenog spoja

    U keksu porijeklom iz Bosne i Hercegovine otkriven je visok sadržaj akrilamida, kemijskog spoja za koji se procjenjuje da je kancerogen.

    Kako obavještava europski sustav za uzbunjivanje u prometu hranom, keks s visokim udjelom akrilamida otkriveni su tijekom dolaska na granični prijelaz i odmah je naloženo njihovo neškodljivo uklanjanje.

    Rizik je bio ozbiljan, porijeklo proizvoda je BiH, a distribuirano je na područje Hrvatske, navode u RASFF-u.

    U hrvatskoj agenciji za hranu navode da se akrilamid najčešće može naći u hljebu, prženim krompirima, čipsu, žitaricama za doručak, keksu, krekerima i kafi.

    – Procjenjuje se da prisutnost akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja raka u svim dobnim skupinama, iako do sada nije prikupljeno dovoljno podataka kako bi se nedvosmisleno dokazala kancerogenost kod ljudi uslijed konzumacije količina akrilamida sadržanih u uobičajenoj prehrani. Stoga se u slučaju akrilamida primjenjuje princip predostrožnosti – izbjegavanje konzumacije hrane s utvrđenim količinama akrilamida koje su veće od količina preporučenih zakonodavstvom – tumače u HAPIP-u.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    U keksu porijeklom iz Bosne i Hercegovine otkriven je visok sadržaj akrilamida, kemijskog spoja za koji se procjenjuje da je kancerogen.

    Kako obavještava europski sustav za uzbunjivanje u prometu hranom, keks s visokim udjelom akrilamida otkriveni su tijekom dolaska na granični prijelaz i odmah je naloženo njihovo neškodljivo uklanjanje.

    Rizik je bio ozbiljan, porijeklo proizvoda je BiH, a distribuirano je na područje Hrvatske, navode u RASFF-u.

    U hrvatskoj agenciji za hranu navode da se akrilamid najčešće može naći u hljebu, prženim krompirima, čipsu, žitaricama za doručak, keksu, krekerima i kafi.

    – Procjenjuje se da prisutnost akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja raka u svim dobnim skupinama, iako do sada nije prikupljeno dovoljno podataka kako bi se nedvosmisleno dokazala kancerogenost kod ljudi uslijed konzumacije količina akrilamida sadržanih u uobičajenoj prehrani. Stoga se u slučaju akrilamida primjenjuje princip predostrožnosti – izbjegavanje konzumacije hrane s utvrđenim količinama akrilamida koje su veće od količina preporučenih zakonodavstvom – tumače u HAPIP-u.

    IzvorN1
    Zenica
    scattered clouds
    25.9 ° C
    25.9 °
    25.9 °
    36 %
    0.2kmh
    37 %
    sub
    28 °
    ned
    33 °
    pon
    32 °
    uto
    33 °
    sri
    33 °