2 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Zenica
    few clouds
    2 ° C
    2 °
    2 °
    100 %
    1.5kmh
    20 %
    ned
    8 °
    pon
    3 °
    uto
    1 °
    sri
    3 °
    čet
    3 °
    U kojem se razdoblju života mijenja osjetilo ukusa?

    U kojem se razdoblju života mijenja osjetilo ukusa?

    U kojem se razdoblju života mijenja osjetilo ukusa?

    Bebe u prosjeku imaju 30.000 receptora okusa koji se obnavljaju na približno svaka dva tjedna.

    Svaka jedinka, dolazi na svijet s urođenom težnjom prema stvarima koje će joj pomoći da preživi i da raste, poput slatkog okusa majčinog mlijeka. Kako odrasta, veliki dio tih receptora polako se gubi. U odrasloj dobi, preostane ih svega 10.000.

    Iako se i kod odrasle osobe receptori okusa obnavljaju na svakih nekoliko tjedana, često se događa da određena hrana postane manje primamljiva nego što je to nekad bila.

    Jedna studija provedena u Ujedinjenom Kraljevstvu tijekom 2015. godine otkrila je da se promjene okusa najčešće događaju u dobi od 22 godine.

    Naime, istraživači su pitali 2000 odraslih osoba kada su zavoljeli hranu jačeg okusa poput turšije, češnjaka, špinata, ostriga, šparoge i hrena, i zaključili da većina njih nije počela konzumirati ovakve namirnice prije ranih dvadesetih, prenosi My Recpies.

    I dok okruženje i kulturni milje predstavljaju razne faktore koji značajno utječu na stjecanje naklonosti prema određenim okusima, ipak broj receptora u ustima je taj koji određuje vrstu hrane koja će nam se sviđati, piše Index.hr.

    Učesnici istraživanja zavoljeli su određene namirnice iznimnog ukusa, u prosjeku u ovom životnom razdoblju:

    • češnjak: 19 godina
    • turšija: 19 godina
    • curry: 20 godina
    • grah: 20 godina
    • skuša: 20 godina
    • špinat: 21 godina
    • ljute paprika: 21 godina
    • plavi patlidžan: 21 godina
    • hren: 21 godina
    • dagnje: 21 godina
    • parmezan: 21 godina
    • plavi sir: 22 godine
    • inćun: 22 godine
    • avokado: 23 godine
    • šparoga: 23 godine
    • ljuti umak: 24 godine
    • kamenice: 24 godine
    • masline: 25 godina.

    Bebe u prosjeku imaju 30.000 receptora okusa koji se obnavljaju na približno svaka dva tjedna.

    Svaka jedinka, dolazi na svijet s urođenom težnjom prema stvarima koje će joj pomoći da preživi i da raste, poput slatkog okusa majčinog mlijeka. Kako odrasta, veliki dio tih receptora polako se gubi. U odrasloj dobi, preostane ih svega 10.000.

    Iako se i kod odrasle osobe receptori okusa obnavljaju na svakih nekoliko tjedana, često se događa da određena hrana postane manje primamljiva nego što je to nekad bila.

    Jedna studija provedena u Ujedinjenom Kraljevstvu tijekom 2015. godine otkrila je da se promjene okusa najčešće događaju u dobi od 22 godine.

    Naime, istraživači su pitali 2000 odraslih osoba kada su zavoljeli hranu jačeg okusa poput turšije, češnjaka, špinata, ostriga, šparoge i hrena, i zaključili da većina njih nije počela konzumirati ovakve namirnice prije ranih dvadesetih, prenosi My Recpies.

    I dok okruženje i kulturni milje predstavljaju razne faktore koji značajno utječu na stjecanje naklonosti prema određenim okusima, ipak broj receptora u ustima je taj koji određuje vrstu hrane koja će nam se sviđati, piše Index.hr.

    Učesnici istraživanja zavoljeli su određene namirnice iznimnog ukusa, u prosjeku u ovom životnom razdoblju:

    • češnjak: 19 godina
    • turšija: 19 godina
    • curry: 20 godina
    • grah: 20 godina
    • skuša: 20 godina
    • špinat: 21 godina
    • ljute paprika: 21 godina
    • plavi patlidžan: 21 godina
    • hren: 21 godina
    • dagnje: 21 godina
    • parmezan: 21 godina
    • plavi sir: 22 godine
    • inćun: 22 godine
    • avokado: 23 godine
    • šparoga: 23 godine
    • ljuti umak: 24 godine
    • kamenice: 24 godine
    • masline: 25 godina.
    U kojem se razdoblju života mijenja osjetilo ukusa?

    Posljednje objavljeno