-1.1 C
Zenica
Subota, Decembar 7, 2019

Ukupno podjela

U petak konačna presuda o odgovornosti Holandije za stradanje Srebreničana '95. godine

U petak konačna presuda o odgovornosti Holandije za stradanje Srebreničana ‘95. godine

U petak konačna presuda o odgovornosti Holandije za stradanje Srebreničana ‘95. godine

Holandski Vrhovni sud izreći će 19. jula pravosnažnu presudu po žalbama Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” i države Holandije na presudu Apelacionog suda iz 2017. godine prema kojoj je Holandija djelimično odgovorna za smrt oko 300 Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine.

Munira Subašić, predsjednica “Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa” izjavila je za BIRN BiH da će majke prisustvovati izricanju ove presude i da očekuje da će se pravda zadovoljiti.

“Holandija priča da je ona zemlja pravde i prava – vidjet ćemo koliko su prihvatili svoju odgovornost. Prihvatili su kod predmeta Nuhanović i kod predmeta Mustafić. Ne mogu razlikovati da su jedni ljudi ovako stradali a drugi onako. Vjerovatno će i ove ljude koji su bili u Potočarima, u bazi UNPROFOR-a koji su prihvatili da su 30 posto odgovorni, valjda će prihvatiti i dalje”, poručila je Subašić.

Iz advokatskog ureda Van Diepen Van der Kroef navode kako je više od 6.000 članova porodica stradalih u genocidu u Srebrenici tužilo Holandiju 2007. godine, a Okružni sud u Haagu je 2014. godine utvrdio da je ova država odgovorna za smrt više od 300 muškaraca koje je holandski bataljon 13. jula 1995. protjerao iz UN-ove baze znajući da će biti ubijeni.

Na ovu presudu porodice žrtava i država Holandija su uložile žalbu, a Apelacioni sud je 2017. potvrdio odgovornost Holandije.

U septembru 2013. Vrhovni sud je po tužbi Hasana Nuhanovića donio presudu prema kojoj je Holandija odgovorna za smrt tri Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine.

IzvorPatria
Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Zenica
mist
-1.1 ° C
-1 °
-1.1 °
100 %
2.1kmh
40 %
sub
9 °
ned
9 °
pon
9 °
uto
5 °
sri
-1 °
U petak konačna presuda o odgovornosti Holandije za stradanje Srebreničana '95. godine

Posljednje objavljeno