U Turskoj blokiran pristup Wikipediji zbog nepoštivanja zakona

Objavljeno prije 11 mjeseci

Ministarstvo prometa, pomorstva i komunikacija Republike Turske blokiralo je pristup online enciklopediji Wikipedia, zbog članaka i komentara kojima je Tursku stavljala na isti nivo sa raznim terorističkim organizacijama, te navoda da ova zemlja sarađuje sa teroristima, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama iz turskog ministarstva, Wikipediji je upućeno upozorenje da ukloni članke i komentare u kojima se Turska izjednačava sa različitim terorističkim organizacijama i optužuje za saradnju.

Turski zvaničnici navode kako su kanali za komunikaciju sa Wikipedijom bili konstantno otvoreni, no vodstvo online enciklopedije ni na koji način nije pokazalo volju da se sporni sadržaji uklone.

“Wikipedia je, umjesto da se bori protiv terorizma, postala izvor informacija za krugove koji vode prljavu kampanju protiv Turske na međunarodnom planu. Zbog toga je upućen zahtjev da se blokira pristup ovoj stranici”, poručeno je iz ministarstva.

Navedeno je također da kada se uklone sporni sadržaji vezano za Tursku, pristup ovoj enciklopediji će ponovo biti otvoren.