U Zenici obilježeno 30 godina rada slikarske grupe “KaMeN”

Objavljeno prije 2 godine

Muzej grada Zenice je, u okviru Međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće”, organizirao izložbu trojice značajnih bosanskohercegovačkih slikara, koji na ovaj način obilježavaju tridesetogodišnjicu djelovanja grupe slikara “KaMeN”.

Ovu neformalnu grupu čine Edin Numankadić, Anto Kajinić i Mirko Marić, koji su svojim radom neizbrisivo obilježili domaću likovnu scenu.

Na otvaranju izložbe grupe “KaMeN” o likovnoj poetici slikara Edina Numankadića, Ante Kajinića i Mirka Marića govorio je direktor Umjetničke galerije BiH, Strajo Krsmanović, koji je istakao da se radi o izložbi koju “sličnosti i različitosti njihovih triju umjetničkih koncepcija čine ovu izložbu zaokruženom i rječitom”.

Grupa “KaMeN” je utemeljena 1987.godine u Zenici i kao trio umjetnika djeluju u zemlji i inozemstvu postavljajući zajedničke izložbe “s namjerom da prezentira autentičnu i oniričnu umjetnost”.

Do sada su organizirane izložbe grupe u Tuzli, Sarajevu, Bihaću, Širokom Brijegu, Skoplju (Makedonija), Novom Sadu (Srbija), Ljubljani (Slovenija) i Grazu (Austrija). O radu grupe i umjetnika u njoj pisali su renomirani povjesničari umjetnosti Ješa Denegri (Beograd), Zvonko Maković (Zagreb), Meliha Huseđinović (Sarajevo), Antun Karaman (Dubrovnik) i mnogi drugi.