U Zenici održan protest zbog Trumpove odluke o Jerusalemu

Objavljeno prije 12 mjeseci

Više desetaka građana Zenice okupilo se na današnjim protestima protiv odluke predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da Jerusalem proglasi glavnim gradom Izraela, javlja Anadolu Agency (AA).

Majed Marouf, predsjednik Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini i bivši ambasador Palestine, rekao je kako cijeli svijet stoji uz palestinski narod.

“U nedjelju smo organizirali skup u Sarajevu, u Tuzli u ponedjeljak i danas smo ovdje u Zenici. Cijeli svijet i cijela Evropa podržava palestinski narod i danas iz Zenice želimo poslati poruku predsjedniku Trumpu da on ne može u ime palestinskog naroda Jerusalem kao svjetski grad poklanjati nekome. Trump se nekada bavio nekretninama i još uvijek se bavi time, i zaboravio je da je izabrani predsjednik velike sile i u duhu toga treba i da se ponaša. Jerusalem nije nekretnina na raspolaganju Trumpu koju može dati kome hoće. Jučer smo bili svjedoci da 128 zemalja u skupštini UN-a rekli ne odluci Trumpa i pozdravljam sve koji su glasali za nas, jer su glasali za mir i stabilnost palestinskog naroda”, rekao je Marouf.

Mustafa Pivić iz Zenice rekao je kako za njega Palestina predstavlja simbol borbe.

“Došao sam zbog protesta, jer je Trump proglasio Jerusalem kao glavni grad Izraela, a to se nikada nije desilo. Nema većeg manipulatora u svijetu od njega. On čak i prijeti svim zemljama da će im obustaviti finansijsku pomoć, i misli da će za šaku dolara kupiti sve, a to mu neće nikada uspjeti. On je najveći krivac za sve u svijetu. Za mene Palestina znači borbu, znači 60, 70 godina borbe, gdje se djedovi, očevi i unuci kamenjem bore protiv raketa, metaka, puški, ubijanja i terora. Oteli su im zemlju, stavili ih u geto i nemaju nikakva prava”, rekao je Pivić.